Izrael gradi 300 domova u Jerusalemu

Palestinci se neće vratiti za pregovarački sto dok Izrael ne zamrzne izgradnju židovskih naselja (EPA)
Palestinci se neće vratiti za pregovarački sto dok Izrael ne zamrzne izgradnju židovskih naselja (EPA)

Izraelske vlasti saopćile su da su dale konačnu dozvolu za izgradnju 300 novih domova za židovske naseljenike u istočnom dijelu Jerusalema.

To će znatno zakomplicirati napore američkog državnog sekretara Johna Kerryja da pokuša obnoviti bliskoistočni mirovni proces, ocjenjuje agencija AP.

Odluka izraelskih vlasti uslijedila je nakon samo sedmicu dana od kako je Kerry apelirao na Izrael da izbjegne “provokativne” aktivnosti prema Palestincima, koji su istog dana optužili Izrael da podriva američko posredovanje.

Potpisan ugovor

Ugovor o izgradnji 300 domova u kvartu Ramot je potpisan, a još 797 placeva je ponuđeno na prodaju u Gilu kraj Betlehema na Zapadnoj Obali, prenosi Tanjug.

Izrael Ramot i Gilo ne smatra židovskim naseljima. Izraelski lideri tvrde da će ujedinjeni Jerusalem, kako kažu, ostati vječna prijestolnica Izraela.

Izraelska vojska osvojila je Istočni Jerusalem u šestodnevnom ratu 1967. godine, koji je kasnije anektiran, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Tada su osvojeni Zapadna Obala i Pojas Gaze, gdje Palestinci planiraju osnovati nezavisnu državu, s Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom.

Kerryjev plan

Palestinski pregovarač Saeb Erekat izjavio je kako odluka Izraela uništava napore prvog diplomate Washingtona da oživi mirovni proces, koji je u zastoju više od četiri i po godine.

Kerry je u nedjelju objelodanio plan od 4 milijarde dolara za oživljavanje palestinske ekonomije, ali je naišao na hladan odgovor.

Jedan savjetnik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa kazao je da se neće nuditi političke koncesije za ekonomske beneficije.

Abbas je pozvao na kraj okupacije zemlje, kako je kazao, od strane Izraela, evakuaciju naselja i oslobađanje palestinskih zatvorenika.

On se neće vratiti za pregovarački sto dok Izrael ne zamrzne izgradnju židovskih naselja. 

Netanyahu se, međutim, zalaže za obnovu pregovora bez postavljanja preduvjeta, u čemu ga, sudeći prema izjavama, podržava i Kerry.

Izvor: Agencije


Povezane

Američki državni sekretar John Kerry pokreće izraelsko-palestinske pregovore. Već četvrti put od njegova imenovanja stigao je u regiju. Planiran je i odlazak na okupiranu, zapadnu obalu i susret s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO