Hiljade ljudi okupirale ECB

Blokirati i okupirati, bio je cilj demonstranata u Frankfurtu, koji su u petak ujutro zauzeli finansijski centar tog grada i ulaz u Evropsku centralnu banku.

Izrazili su nezadovoljstvo politikom Trojke Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske centralne banke (ECB) i Evropske unije.

Naguravanje s policijom počelo je u vrijeme kada su bankari počeli dolaziti na radna mjesta.

Uz velike mjere osiguranja, otprilike dvije i po hiljade demonstranata Blockupyja, nastalog nakon pokreta Occupy, preplavilo je ulaz u ECB.

“Rekli smo da mislimo da je održavanje ovakvih okupljanja građanskog neposluha legitimno, jer politika Evropske centralne banke i cijele Trojke vodi prema životnim standardima, koji su za mnoge narode u Evropi nepodnošljivi. Zato to radimo. A nadamo se i da će rezultat biti češće rasprave o ovome u javnosti”, rekao je Roland Suess, glasnogovornik pokreta Blockupy.

Protest je uglavnom bio miran, no neki su demonstranti bacali kamenice. Bilo je i manjih sukoba s policijom i nekoliko slučajeva hapšenja.

Rob zajedničke valute

“Demonstriram protiv politike štednje takozvane Trojke i vodstva Angele Merkel. Imam ovdje ‘mrtvaca’ koji simbolizira da štednja ubija, osobito u zdravstvenom sistemu u Grčkoj. A takve posljedice očekujemo i u Španiji”, kaže demonstrant Kai.

Zastave sa srpom i čekićem – simbole socijalizma – antikapitalisti su suprotstavljali simbolima ujedinjene Evrope, ekonomije koja je postala rob zajedničke valute.

Parole su se izvikivale i na italijanskom, a neki demonstranti su došli i iz susjedne Danske.

“Nismo sretni s ovim što se događa u svijetu. Nas pljačkaju dok Njemačku vode dvije hiljade Nijemaca, to nije uredu, nije moguće”, kaže Finn Boyens, demonstrant iz Danske.

Nakon ECB-a na red je došla i Deutsche banka. Tamo su se usprotivili, kako kažu, grabljenju zemlje u Aziji, te mešetarenju cijenama hrane.

Demonstriramo protiv evropske politike štednje, koja je katastrofalna za ljude u zemljama koje su time pogođene. To također znači rezanje koje će utjecati na sve nas. Kada dob za  odlazak u penziju bude 69 u Evropi, ne može biti 67 u Njemačkoj. To utječe na mene i ostale radne ljude, i zato želimo pokazati solidarnost danas s ljudima u Španiji, Portugalu i Grčkoj“, kaže Florian Dallmann, njemački demonstrant.

Nezadovoljnici namjeravaju protestirati i protiv azilantske politike i repatrijacije izbjeglica iz Evropske unije.

Slična okupljanja planiraju se i u subotu širom Evrope.

Izvor: Al Jazeera