EK traži provjeru pšenice iz SAD-a

Meka bijela pšenica čini blizu 80 posto godišnjeg uvoza iz SAD-a u EU i većina odlazi u Španiju (AP)
Meka bijela pšenica čini blizu 80 posto godišnjeg uvoza iz SAD-a u EU i većina odlazi u Španiju (AP)

Evropska komisija saopćila je da je od zemalja članica Evropske unije tražila da provjere pšenicu uvezenu iz Sjedinjenih Američkih Država, u kojoj možda ima genetski modificiranih vrsta koje je proizvela agrohemijska kompanija Monsanto, prenosi Srna.

U saopćenju se ističe da su sve članice evropskog bloka obaviještene o problemu i da je data preporuka da se testira sporna meka bijela pšenica.

“U slučaju da rezultati ispitivanja budu pozitivni cijeli kontingent neće biti iznesen na tržište”, ističe se u saopćenju.

Uvoz iz SAD-a

Meka bijela pšenica čini blizu 80 posto godišnjeg uvoza iz SAD-a u EU i većina odlazi u Španiju.

Evropska komisija je istakla da “trenutno nema odobrene genetski modificirane pšenice za prodaju ili komercijalnu proizvodnju u SAD-u ili bilo gdje na svijetu”.

EU trenutno dozvoljava uzgoj samo dva genetski modificirana proizvoda u bloku i to Monsantov kukuruz MON 810 i krompir njemačkog konglomerata BASF-amflora.

Izvor: Agencije


Povezane

Cijena pšenice u svijetu skočila je za 29 posto u odnosu na prošlu godinu, objavilo je Britansko udruženje maloprodaje. To automatski znači da će i cijene hrane rasti. Na rast cijena uticala je prvenstveno slaba žetva u zemljama uzgajivačima pšenice. U Velikoj Britaniji žetva je bila jedna od najgorih još od 1980. godine, a to […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO