Crveni križ obustavio rad u Afganistanu

MKCK prvi put bio meta napada nakon početka rada u Afganistanu 1987. godine (EPA)
MKCK prvi put bio meta napada nakon početka rada u Afganistanu 1987. godine (EPA)

Međunarodni komitet Crvenog križa (MKCK) saopćio je da je obustavio aktivnosti svog osoblja širom Afganistana i zatvorio kancelariju u Jalalabadu koja se našla na meti samoubilačkog napada.

Šef MKCK-a zadužen za južnu Aziju Jacques de Maio naveo je u saopćenju objavljenom u četvrtak navečer u Ženevi kako su sve aktivnosti u Afganistanu “zamrznute” i kako ta organizacija zahtijeva da se utvrdi šta se tačno i zašto dogodilo u Jalalabadu.

MKCK je neutralan o pitanju sukoba u Afganistanu i vjeruje se da je zaštićen od napada jer održava kontakte sa talibanima i drugim pobunjeničkim grupama, prenijela je agencija AFP, navodi Tanjug.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad u Jalalabadu u srijedu navečer, u kojem je ubijen jedan čuvar.

U saopćenju se ističe da čuvar nije bio naoružan i da je štitio objekt gdje stotine hiljada Afganistanaca dobivaju pomoć.

To je prvi put da je neka od kancelarija MKCK-a bila meta napada od kako je ta organizacija počela raditi u Afganistanu 1987. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Prošlo je 25 godina kako je tadašnji Sovjetski Savez povukao svoje vojnike iz Afganistana. I dok se snage NATO-a pripremaju napustiti zemlju slijedeće godine, reporterka Al Jazeere u Kabulu istražuje koje se lekcije mogu naučiti iz historije.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO