U Karačiju ubijen kandidat za Skupštinu

Zbog sigurnosnih razloga pakistanska vojska je počela osiguravati određena izborna mjesta (EPA)

Kandidat za poslanika pakistanske Narodne skupštine na historijskim izborima, koji se održavaju sljedeće nedjelje, ubijen je u petak u Karačiju zajedno sa svojim trogodišnjim sinom, saopćila je pakistanska policija.
   
Ovo je prvo ubistvo jednog kandidata od početka predizborne kampanje u Pakistanu, koju su obilježile prijetnje i napadi talibana.

Talibani su od 11. aprila ubili 62 osobe, navodi AFP.
   
Sadiq Zaman Khattak je bio kandidat Nacionalne partije Avami, vodeće sekularne stranke na sjeverozapadu Pakistana, gdje pretežno žive etnički Paštuni.

Jedan od lidera te stranke je rekao da je Khattaku prijećeno smrću.
   
“On se vraćao iz džamije poslije molitve s trogodišnjim sinom, kada je naoružani napadač koji je prolazio na motoru otvorio vatru. Obojica su ubijeni”, izjavio je glasnogovornik policije Imran Shaukat.

Posljedice ranjavanja

Novinar Al Jazeere Kamal Hyder javio je iz Islamabada da je Khattakov sin preminuo u bolnici usljed posljedica ranjavanja.

“Ovo je razlog zašto su izbori u ovoj izbornoj jedinici u gradu Karachiju, u području Korangi, odgođeni”, rekao je Hyder.

Jedan od zvaničnika Khattakove stranke Bashir Jan potvrdio je informaciju o napadu i ubistvu kandidata i njegovog sina.

Policija je saopćila da je u napadu povrijeđeno pet osoba, među kojima su i dva Khattakova čuvara.
    
Za sada niko nije preuzeo odgovornost za ovaj zločin, ali talibani su direktno prijetili Nacionalnoj partiji Avami i još dvjema vodećim strankama iz odlazeće Vlade. Talibani tvrde da su izbori neislamski.

Zbog sigurnosnih razloga pakistanska vojska je počela osiguravati određena izborna mjesta.

Izvor: Al Jazeera i agencije