Musharrafova stranka bojkotira izbore

Musharraf je u kućnom pritvoru (Reuters)

Stranka Perveza Musharrafa, bivšeg pakistanskog predsjednika koji je optužen za više krivičnih djela, objavila je da će bojkotirati historijske izbore u toj državi, zakazane za sljedeću nedjelju.

Glasnogovornik Svestranačke muslimanske lige kazao je za AFP da se stranka odlučila na taj potez nakon što je sud u utorak zabranio Musharrafu da se ikada više kandidira na izborima.

Musharraf je u kućnom pritvoru, između ostalog zbog sumnji da nije omogućio adekvatno osiguranje bivšoj šefici opozicije Benazir Bhutto na dan kad je na nju izvršen atentat.

Penzionirani general vratio se u Pakistan iz egzila kako bi se kandidirao na predstojećim općim izborima.

Mala podrška birača

“Očekivali smo pravdu od sudova, ali umjesto toga, oni su Pervezu Musharrafu odredili doživotnu zabranu”, rekla je glasnogovornica stranke Aasia Ishaque.

“Mislimo da, s trenutnom Izbornom komisijom, održavanje slobodnih i fer izbora nije moguće, te smo se zato odlučili na bojkot”, rekla je ona, dodavši da se povuklo 170 kandidata.

Musharraf je obećao da će “spasiti” zemlju od ekonomskog kolapsa, ali mu je zabranjeno da se kandidira zbog optužbi koje se odnose na njegov predsjednički mandat od 1999. do 2008. godine.

Također je optužen za otpuštanje sudija 2007, kad je uveo vanredno stanje, te za umiješanost u ubistvo pobunjeničkog vođe iz Balučistana.

Musharrafova stranka, inače, ima malu podršku birača, prenose agencije.

Izvor: Agencije