Italijanska ministrica na udaru rasista

"Ja nisam obojena. Ja sam crna. Važno je to reći, a ja to ističem sa ponosom", kazala je Cecile Kyenge. (Reuters)
"Ja nisam obojena. Ja sam crna. Važno je to reći, a ja to ističem sa ponosom", kazala je Cecile Kyenge. (Reuters)

Prva crna italijanska ministrica – Cecile Kyenge (48), izjavila je da Italijani nisu rasisti već ne poznaju druge kulture i bogatstvo koje može donijeti imigracija.

Specijalistica za očnu hirurgiju, rođena u Kongu, Kyenge je u petak održala konferenciju za novinare da bi se predstavila Italijanima kako bi je upoznali.

“Ja nisam ‘obojena’. Ja sam crna. Važno je to reći, a ja to ističem sa ponosom”, kazala je Cecile.

Njeno imenovanje prošle sedmice ocijenjeno je kao veliki korak za Italiju, koja se do nedavno borila sa talasima imigranata i njihove integracije u dosta homogeno italijansko društvo, piše AP.

Napad i odbrana

Međutim, postavljanje Cecile Kyenge na funkciju ministrice za integracije izazvalo je rasističke komentare političara i članova neofašističkih internet grupa, toliko ružne da je italijanska Vlada ovlastila svoj Ured za borbu protiv diskriminacije da istraži te slučajeve, pišu agencije.

Sa svoje strane, Cecile se zahvalila onima koji su je odbranili i podsjetila da Italija ima dugu tradiciju zemlje u koju su stranci uvijek bili dobrodošli i da se ta tradicija mora obnoviti i primijeniti u svakodnevnom životu.

“Italija zapravo nije rasistička zemlja, problem je u tome što Italijani ne poznaju druge”, kazala je ministrica Kyenge novinarima.

“Moramo srušiti te zidove, jer dok ne upoznaš onog drugog, skepticizam raste kao i diskriminacija. Ono što se danas naziva rasizmom ima svoje korijene u nepoznavanju drugih kultura, jer je imigracija zapravo bogatstvo, a raznovrsnost kultura predstavlja resurs”, saopćila je novinarima nova italijanska ministrica za integracije.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Pristalice torinskih crno-bijelih vrijeđali su na rasnoj osnovi protivničkog igrača Kevina-Princea Boatenga.

22 Apr 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO