Bangladeš: Broj mrtvih prešao 500

Blizu 3.000 radnika je radilo u smjeni u vrijeme tragedije u kompleksu (EPA)

Broj žrtava prošlonedjeljnog urušavanja zgrade u Bangladešu prešao je 500, a premijerka Bangladeša rekla je da zapadni prodavci snose dio odgovornosti za loše stanje radne snage u toj zemlji.

Dok buldožeri uklanjaju ogromne količine ruševina, broj pronađenih tijela žrtava najsmrtonosnije tragedije u mjestu Savar brzo raste.

Tokom noći sa četvrtka na petak spasioci su iz ruševina izvukli deset tijela, saopćila je francuska agencija AFP.

Pukovnik Mir Rabi, oficir jedinice uspostavljene za koordinaciju operacije spašavanja, rekao je AFP-u da je broj žrtava trenutno 501, što je brz rast imajući u vidu da je još u utorak saopćeno da je broj žrtava 441, prenijela je agencija Tanjug.

Blizu 3.000 radnika je radilo u smjeni u vrijeme tragedije u kompleksu u kojem je smješteno pet različitih tekstilnih proizvodnih postrojenja.

‘Dobri za investicije’

Među kupcima proizvoda ovog kompleksa su španski Mango, britanski Primark i italijanski Benetton, koji su potvrdili da su kupovali proizvode iz Rana Plaza kompleksa, gdje radnici dobijaju manje od 40 dolara mjesečno.

Premijerka Bangladeša Sheikh Hasina stala je u zaštitu sigurnosti industrije u svojoj zemlji, ukazujući na to da nedavna eksplozija u jednoj fabrici u Sjedinjenim Američkim državama pokazuje da nijedna zemlja nije imuna.

“Bilo gdje u svijetu može se dogoditi ovakva tragedija”, kazala je ona.

Nakon što su neke zapadne kompanije najavile da će razmotriti dalju saradnju sa Bangladešom, a i Disney je najavio povlačenje, Hasina je istakla da je njena zemlja i dalje dobra za investicije i poručila zapadnim kompanijama koje su privučene jeftinom radnom snagom da potaknu povećanje plata.

“Ako žele da posluju ti kupci trebalo bi da uzmu u obzir povećanje cijena za tekstilnu robu, kako bi posao mogao biti obavljen na poslovan način i radna snaga dobila dobru platu, tako da su oni djelimično odgovorni”, podvukla je ona.

Premijerka je dodala kako vidi da svi investitori dolaze u Bangladeš zbog jeftine radne snage.

Izvor: Agencije