Američka država Maryland ukida smrtnu kaznu

Guverner Marylanda Martin O'Malley smatra da smrtna kazna ne smanjuje kriminal i da se ne može provoditi bez rasne pristrasnosti (AP)

Maryland je postala 18. američka savezna država koja je ukinula smrtnu kaznu nakon što je guverner Martin O'Malley u četvrtak potpisao zakon kojim se zabranjuje ovaj vid kažnjavanja, prenosi Fena.

Umjesto smrtne kazne, najveća kazna će biti doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja.

“Zakon koji je potpisan učinio je da se u Marylandu ukida politika koja se pokazala neučinkovitom”, rekao je O'Malley, demokrata koji je potencijalni predsjednički kandidat na izborima 2016, javlja Reuters. 

Guvernerov ured u saopćenju navodi da smrtna kazna ne smanjuje kriminal i da se ne može provoditi bez rasne pristrasnosti, a i košta tri puta više nego doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja.

Bez popravke

U saopćenju se, također, navodi da se ne može ispraviti greška ako se izvrši smrtna kazna.

Bivši osuđenik na smrt u državi Maryland Kirk Bloodsworth prisustvovao je ceremoniji na kojoj je ukinut zakon koji ga je mogao usmrtiti.

Novinarka Al Jazeere Kristen Saloomey razgovarala je sa Bloodsworthom, koji je nedužan proveo devet godina u zatvoru, čekajući izvršenje kazne zbog optužbe da je silovao i ubio devetogodišnju djevojčicu 1984. godine.

On je prva osoba u Sjedinjenim Američkim Državama koja je oslobođena na osnovu DNK dokaza, nakon što je prethodno osuđen na smrt.

Nakon što je pušten na slobodu Bloodsworth se počeo zalagati za ukidanje smrtne kazne.

“Ako se ovo moglo desiti meni, onda se može desiti svima. Ispričam im svoju priču, bio sam marinac bez prethodnog kažnjavanja”, rekao je on.

“Bio sam sretan, ubio sam ono što je zamalo ubilo mene.”

Skretanje pažnje

Bloodsworthov slučaj je skrenuo pažnju na smrtnu kaznu, a ono što je mogla biti njegova sudbina je bilo ključno u zahtjevima za ukidanje smrtne kazne.

“Bila bi prevelika lakrdija da smo usmrtili nevinu osobu i ja to jednostavno nisam mogao dozvoliti. Kirk mi je pomogao da to shvatim”, rekao je senator Allan Kittelman dopisnici Al Jazeere.

Ovaj zakon se neće primijeniti na pet muškaraca koji u Marylandu čekaju izvršenje smrtne kazne, ali guverner može izmijeniti njihovu kaznu u doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja.

O'Mally je kazao da će svaki slučaj petorice osuđenika razmatrati zasebno.

Od 2007. godine pet saveznih država – Connecticut, Illinois, New Mexico, New York and New Jersey – su, također, ukinule smrtnu kaznu.

Izvor: Al Jazeera i agencije