Uhapšen osumnjičeni za napad na vojnika

Francuska antiteroristička jedinica kaže da je vojnik napadnut zbog profesije kojom se bavi (AFP)

Francuska policija uhapsila je 22-ogodišnjeg muškarca za kojeg se sumnja da je povezan s napadom na vojnika u subotu u blizini Pariza, kazali su francuski zvaničnici.

Osumnjičeni za napad na vojnika uhapšen je u srijedu u Yvelinesu, jugozapadno od glavnog grada Francuske, navodi se u saopćenju ministra unutrašnjih poslova Manuela Vallsa.

Vojnik Cedric Cordier uboden je u subotu nožem u vrat dok je bio u patroli.

Francuski istražitelji tvrde da su prikupili dovoljno dokaza koji ukazuju na to da je napadač djelovao u skladu sa svojim religijskim ubjeđenjima.

Tužioci navode da je osumnjičeni Alexandre D, prešao na islam, te dodaju da posjeduju snimak na kojem osumnjičeni, minut prije napada, izgovara muslimansku molitvu

‘Napad zbog profesije’

Reporter Al Jazeere David Chater javio je iz Pariza da je osumnjičeni priveden nakon što je policija pregledala “vrlo jasne snimke” napada.

“Policija kaže da postoje indikacije da se radilo u planiranom napadu”, javio je Chater.

Cordier je u ponedjeljak izašao iz bolnice i vratio se u svoju jedinicu.

Francuska antiteroristička policijska jedinica istražuje slučaj i navodi da je vojnik napadnut zbog profesije kojom se bavi.

Do napada na vojnika u Francuskoj došlo je tri dana nakon ubistva britanskog vojnika u Londonu, ali zasad nije utvrđena  povezanost ta dva napada.

Izvori: Al Jazeera i agencije