Ubijen jedan od čelnih pakistanskih talibana

Letjelica ispalila dva projektila koja su pogodila kuću od blata u Sjevernom Vaziristanu (AFP)
Letjelica ispalila dva projektila koja su pogodila kuću od blata u Sjevernom Vaziristanu (AFP)

Američka bespilotna letjelica ubila je jednog od čelnika pakistanskih talibana, Wali-ur-Rehmana, u regiji Sjevernog Waziristana u srijedu, izjavila su tri vojna dužnosnika, prenosi Hina.

Wali-ur-Rehman trebao je naslijediti Hakimullaha Mehsuda na čelu pakistanskih talibana, rekao je u decembru jedan visoki vojni dužnosnik u regiji Južnog Vaziristana, uporištu pobunjenika.

Pakistanski talibani su s afganistanskim talibanima odgovorni za niz napada na pakistansku vojsku i civile.

Bespilotna letjelica

U napadu američke bespilotne letjelice u pakistanskom regionu Sjeverni Vaziristan poginulo je sedmero ljudi, a četvero je ranjeno, rekli su lokalni sigurnosni izvori.

Ovo je bio prvi napad jedne bespilotne letjelice još od izbora u Pakistanu 11. maja, na kojima je najznačajnije pitanje bilo upravo korištenje tih bespilotnih letjelica, prenosi Reuters, navodi agencija Tanjug.

Predsjednik Barack Obama nedavno je naznačio i to da SAD postepeno smanjuje korištenje bespilotnih letjelica, što je s oprezom pozdravila pakistanska Vlada.

Obamino saopćenje pozdravila su plemena u Sjevernom Vaziristanu, u kojem su u proteklih sedam godina američki dronovi izveli najviše napada protiv osumnjičenih pripadnika naoružanih grupa, nekoliko puta nanoseći znatne civilne žrtve.

SAD pod izgovorom nastavka borbe protiv terorizma izvodi široke napade bespilotnim letjelicama, iako su pakistanski zvaničnici nebrojeno puta saopćili da su ti napadi ilegalni i da predstavljaju agresiju na pakistanski suverenitet i teritorijalni integritet.

Kritike napada

Pakistanski premijer Nawaz Sharif (63) izjavio je da želi dobre odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, ali je kritizirao američke napade bespilotnim letjelicama na ekstremiste, jer to predstavlja kršenje suverenosti Pakistana.

Sharif je u svojim izjavama često napadao saveznika u borbi protiv terorizma SAD i optuživao Vladu pakistanske Narodne partije da prodaje suverenost zemlje u zamjenu za američku pomoć.

Neimenovani zvaničnik iz Ministarstva vanjskih poslova Pakistana osudio je američki napad u kojem je poginulo sedmero ljudi, objasnivši da se time krši suverenitet zemlje.

“Bilo kakav napad dronovima je kršenje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Pakistana i mi to osuđujemo”, rekao je taj zvaničnik.

Pakistanski sigurnosni izvori i pripadnici plemena kažu da je američka letjelica ispalila dva projektila koja su pogodila kuću od blata u selu Chashma, tri kilometra istočno od Miranshaha, administrativnog grada u Sjevernom Vaziristanu.

Oni navode da je poginulo sedmero ljudi i da je ranjeno četvero. Za sada nije poznato da li su žrtve namjerno ciljane, navodi Reuters.

Izvor: Agencije


Povezane

Četiri dana nakon izbora, Pakistanci još ne znaju ko će im biti sljedeći premijer. Uprkos navodima o namještanju izbora, Nawaz Sharif se već proglasio pobjednikom. On kaže da su napadi američkih bespilotnih letjelica na vrhu njegovog dnevnog reda, a posljednja sudska presuda mogla bi pomoći kampanji protiv njihovog korištenja.  

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO