Orešarski novi premijer Bugarske

Imenovanje Orešarskog podržalo 120 glasova socijalista i zastupnika Liberalne stranke turske manjine (EPA)
Imenovanje Orešarskog podržalo 120 glasova socijalista i zastupnika Liberalne stranke turske manjine (EPA)

Bugarski Parlament izglasao je novu tehnokratsku Vladu predvođenu socijalistima i time okončao politički ćorsokak koji je nastao poslije nedavno održanih izbora.

“Narod želi novu, funkcionalnu Vladu koja će pružiti jasnu perspektivu za državu, ekonomiju i život svakog Bugarina”, rekao je lider Socijalista Sergej Stanišev predstavljajući u srijedu novu Vladu u Parlamentu.

Novu manjinsku Vladu, koju podržavaju socijalisti i njihovi saveznici iz stranke etničkih Turaka MRF, vodit će Plamen Orešarski (53), bivši ministar finansija, prenio je Reuters, navodi agencija Tanjug.

Orešarski je izabran za premijera, nakon što najveća partija Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB), koja je izgubila vlast u februaru, nije uspela osigurati podršku drugih stranaka da formira Vladu.

Podrška socijalista

Njegovo imenovanje podržalo je 120 glasova socijalista i zastupnika Liberalne stranke turske manjine.

Protiv je glasalo 97 predstavnika GERB-a, a ultranacionalisti stranke Ataka su bili suzdržani. Od 240 zastupnika Parlamenta u srijedu je bilo prisutno 217, navodi Hina.

Najsiromašnija članica Evropske unije je bez stalne Vlade od februara, kada je protestima zbog niskog životnog standarda i korupcije svrgnuta Vlada desnog centra premijera Bojka Borisova.

Na izborima održanim 12. maja najviše glasova osvojio je GERB bivšeg premijera Borisova, ali ne i apsolutnu većinu.

Nijedna stranka, međutim, nije željela ući u koaliciju sa GERB-om, navela je britanska agencija.

Izvor: Agencije


Povezane

Izbori u Bugarskoj su završeni, a kriza se nastavlja. ‘Gdje smo sada?’ – samo su neki od naslova u bugarskim novinama dan nakon vanrednih parlamentarnih izbora. Raspored snaga među partijama ostao je gotovo nepromjenjen u odnosu na period prije izbora. Građani su očekivali promjene, a dobili su rezultate koji pokazuju da je bugarsko društvo podijeljeno. […]

Prema prvim izlaznim anketama stranka GERB – Građani za evropski razvoj Bugarske, bivšeg premijera Bojka Borisova – osvojila je 30,3 posto glasova.

11 May 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO