Odstupio čelnik libijske Skupštine

Očekuje se da dužnosnici Kongresa objave izbore za njegovog nasljednika (EPA)
Očekuje se da dužnosnici Kongresa objave izbore za njegovog nasljednika (EPA)

Čelnik libijske Nacionalne skupštine objavio je da odstupa s dužnosti nakon što je donesen zakon koji zabranjuje sudjelovanje u Vladi svima koji su obavljali više dužnosti u režimu Muammara Gaddafija, bez obzira na njihovu ulogu u svrgavanju bivšeg libijskog diktatora.

U govoru kongresu Mohamed al-Megaryef je objavio svoju ostavku, koja je bila očekivana, jer je Libija usvojila zakon o “političkoj izolaciji”, za koji se kritičari i diplomate pribojavaju da će Vladu lišiti iskusnih dužnosnika i dodatno zakomplicirati tranziciju u uređenu demokratiju, prenosi agencija Hina.

“Narodni zastupnici su iznijeli svoju riječ, zakon o političkoj izolaciji i ona mora biti poštovana”, rekao je. “Ja ću biti prvi… Stavljam svoju ostavku u vaše ruke.”

Zakon je usvojen 5. maja na zahtjev oružanih frakcija koje su pomogle okončavanju 42-godišnje Gaddafijeve vladavine 2011. godine.

Opsada ministarstava

Analitičari se pribojavaju da će odluka o glasanju pod pritiskom ohrabriti oružane grupe da ponovno upotrijebe silu kako bi nametnule svoju volju Kongresu.

Teško naoružane grupe su danima pod opsadom držale ministarstva pravosuđa i vanjskih poslova prije donošenja zakona koji zabranjuje bivšim Gaddafijevim dužnosnicima da obavljaju bilo koju višu dužnost.

Ekonomist Megaryef je u doba Gaddafijeve vlasti bio ambasador u Indiji, a od osamdesetih godina prošlog stoljeća živio je u egzilu i postao vodeća osoba u najstarijem libijskom opozicionom pokretu, Nacionalnom frontu za spas Libije.

Megaryef je nakon prvih slobodnih izbora u više desetljeća u Libiji izabran za čelnika Općeg nacionalnog kongresa.

Zastupnici su Megaryefa po završetku njegovog govora pozdravili ovacijama ustavši na noge. Očekuje se da dužnosnici Kongresa objave izbore za njegovog nasljednika.

Izvor: Agencije


Povezane

Vlada Libije još pokušava preuzeti kontrolu nad istočnim područjima zemlje od paravojnih snaga koje su se borile protiv Gaddafijevog režima. Zapadne sile upozoravaju da grupe poput Al-Kaide iskorištavaju sigurnosni vakuum. Reporterka Zeina Khodr izvještava iz grada Derne, gdje nema državnih snaga sigurnosti.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO