Moguća nova Assadova kandidatura

"Ukoliko narod to želi, Assad će se kandidirati", rekao je ministar vansjkih poslova Sirije (Reuters)
"Ukoliko narod to želi, Assad će se kandidirati", rekao je ministar vansjkih poslova Sirije (Reuters)

Sirijski ministar vanjskih poslova Walid al-Moualem tvrdi da će predsjednik Bashar al-Assad ostati na čelu Sirije “makar do izbora zakazanih za 2014”, a možda i duže ukoliko se kandidira za još jedan predsjednički mandat, javila je arapska televizija Al-Mayadeen.

“Da li će se predsjednik Assad kandidirati za treći mandat ili ne to će zavisiti od uvjeta 2014. godine i volje naroda. Ukoliko bi to narod želio, on će se kandidirati, a ako ne onda to neće učiniti. Amerikanci se ne pitaju ko je na vlasti u Siriji”, rekao je Moualem.

Međutim, glavna sirijska opoziciona grupa traži da Assadov odlazak s vlasti u Siriji bude glavna tema bilo kakvih mirovnih razgovora sa zvaničnim Damaskom, kao uvjet za prisusutvo inicirane međunarodne konferencije o Siriji sljedećeg mjeseca u Ženevi.

“Sirijska nacionalna koalicija ponavlja svoj zahtjev međunarodnoj zajednici da bilo kakve pregovore sa Vladom predsjednika Assada mora voditi u smjeru koji će polučiti njegovu ostavku”, navodi se u saopćenju za medije koje je procurilo u noći sa srijede na četvrtak.

Veliko razilaženje

“Nacionalna koalicija pozdravlja međunarodne napore da dovedu do političkog rješenja, dok ona ostaju vjerna načelima revolucije”, kaže se, također, u saopćenju Sirijske nacionalne koalicije, kao i to da “šef režima mora podnijeti ostavku, zajedno sa šefovima vojnih i sigurnosnih snaga koji moraju biti isključeni iz političkog procesa“.

Moualem je rekao da bi bilo kakav dogovor postignut sa sirijskom opozicijom morao bit predmet referenduma u zemlji, čime je međunarodnoj zajednici postavljen novi uvjet, navodi AP.

Izjava sirijskog ministra bacila je svjetlo na veliko razilaženje između dvije strane u oružnom sukobu u Siriji.

Ova izjava dolazi četiri dana nakon što je Assadova Vlada pristala prisustvovati predloženoj američko-ruskoj mirovnoj konferenciji pod nazivom Ženeva 2.

Izvor: Agencije


Povezane

Oštre reakcije širom svijeta nakon odluke evropskih ministara vanjskih poslova da neće produžiti embargo na uvoz oružja u Siriju, prije svih, Rusije i ostalih saveznika sirijske vlade. 

Opozicijski zvaničnici kažu da je ukidanje embarga došlo prekasno. Istovremeno, čini se da se podjele unutar pobunjeničkih snaga produbljuju. Andrew Simmons donosi ovaj ekskluzivni izvještaj.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO