Hollande: EK ne može diktirati naredbe

Hollande: Što se tiče strukturalnih reformi, samo je na nama da kažemo koji je najbolji put za ostvarenje tog cilja (AFP)
Hollande: Što se tiče strukturalnih reformi, samo je na nama da kažemo koji je najbolji put za ostvarenje tog cilja (AFP)

Francuski predsjednik Francois Hollande rekao je kako Evropska komisija ne može diktirati naredbe, nakon što je Brisel pozvao Pariz da ubrza reforme i restruktuira penzioni sistem.

„Evropska komisija ne može nam diktirati šta da radimo. Brisel ne može jednostavno kazati da Francuska mora izbalansirati javnu potrošnju“, kazao je prvi čovjek Francuske.

„Što se tiče strukturalnih reformi, posebno penzionog sistema, samo je na nama da kažemo koji je najbolji put za ostvarenje tog cilja.“

Evropska komisija omogućila je Francuskoj dodatno vrijeme da smanji deficit u budžetu, ali da to učini brzo.

„U Francuskoj trebaju biti poduzete mjere do kraja godine, kako bi bila izvršena reforma penzionog sistema, kao i da se osigura uravnoteženost najkasnije do 2020. godine“, saopćila je nešto ranije Evropska komisija.

Dodatni pritisak

U saopćenju se ističe da će zvanični Pariz morati, pošto sve starije stanovništvo izaziva dodatni pritisak, regulirati isplate penzija, starosnu granicu za odlazak u penziju i smanjiti troškove cjelokupnog sistema, a da istovremeno dodatno ne optereti zaposlene.

„Pošto je dobila dodatne dvije godine da sredi fiskalnu situaciju, reforma penzionog sistema i tržišta rada morala bi Francuskoj omogućiti da smanji ovogodišnji očekivani deficit u budžetu sa 3,9 posto na 3,6 posto u 2014. godini, a na 2,8 posto u 2015. godini“, naglasila je Evropska komisija.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO