Erupcija vjerskog nasilja u Mijanmaru

Mijanmarska Vlada je pozvala na smirenje nakon što je jedna grupa spalila muslimansko sirotište, džamiju i nekoliko prodavnica u najnovijoj erupciji vjerskog nasilja u sjevernoistočnoj državi Shan.

Vlasti su uvele policijski sat u utorak navečer u Lashiju, otprilike 700 kilometara sjevernoistočno od Yangona. Prethodno je grupa od 200 stanovnika opkolila gradsku policijsku stanicu i zahtijevala predaju jednog muslimana iz pritvora.

Nay Win, musliman iz obližnje općine, uhapšen je nakon što je, navodno, poslije svađe na benzinskoj stanici zapalio Aye Aye Win, budistkinju iz Shana.

“On nije odavde i ne znamo zašto je to uradio”, rekao je lokalni stanovnik Maung Win o Nay Winu, kod koga je policija, navodno, pronašla dvije tablete metamfetamina.

Žena je primljena u bolnicu.

“Svjedoci kažu da opekotine nisu opasne, ali da su joj povrijeđene ruke i lice”, rekao je Sai Sam Min, parlamentarac iz Lashija.

“Nametnuli smo policijski sat od devet navečer u četvrtak kako bismo stavili pod kontrolu razljućenu rulju, među kojom ima i budističkih svećenika”, rekao je policijski zvaničnik koji je želio ostati anoniman.

“Grupa je uništila džamiju, vjersku školu i nekoliko domova, ali nema mrtvih niti ranjenih.”

Novo nasilje

Krivica za novo sektaško nasilje u Mijanmaru pala je na pokret 969, kojeg je u februaru pokrenuo ekstremni monah Wirathu iz Mandalaya, koji nagovara Budiste da izbjegavaju prodavnice u vlasništvu muslimana.

“Još od nemira u donjoj Burmi pokret 969 šalje ljude u gradove u Shanu već nekoliko mjeseci”, kaže Khuensai.

“Već neko vrijeme pokušavaju početi nemire, a ovo im je bila prilika.”

Manje od 2.000 mijanmarskih muslimana žive u Lashiju, kaže Khunesai, u gradu čija se populacija procjenjuje na blizu 130.000.

Incident u Lashiju je treće izbijanje antimuslimanskog nasilja u Mijanmaru ove godine.

Krajem aprila u Oakkanu, otprilike 100 kilometara sjeverno od Yangona, budisti su počeli nasilje nakon što se jedna muslimanka navodno sudarila sa monahom i slomila mu posudu.

Jedan musliman je poginuo, a jedna džamija i 77 kuća su zapaljene. U martu su poginule najmanje 44 osobe u sektaškom nasilju u Meiktili, 450 kilometara sjeverno od Yangona, u kojem je najmanje 8.000 ljudi, većinom muslimana, ostalo bez domova. 

Smrtonosni nemiri prošle godine, usmjereni najviše prema Rohinjama, usmrtili su najmanje 200 ljudi, a desetine hiljada su ostale bez domova.

Izvor: Agencije


Povezane

Predsjednik Mijanmara Thein Sein u posjeti je Sjedinjenim Državama. To je prvi put da jedan mijanmarski predsjednik dolazi u službenu posjetu Washingtonu u skoro 50 godina. Nakon decenija vladavine vojne hunte, u Mijanmaru, bivšoj Burmi, su pokrenute reforme. Ekipa Al Jazeere posjetila je zajednicu imigranata koji godinama žive u saveznoj državi Iowi i razgovarala s […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO