Rusija šalje rakete Damasku

Vlade zemalja Evropske unije postigle su dogovor o produženju svih finansijskih i ekonomskih sankcija Siriji na godinu dana i ukidanju embarga na oružje sirijskim pobunjenicima, ali nijedna članica nema namjeru da im šalje oružje narednih mjeseci, zbog straha da ne ugroze mirovnu konferenciju koja se održava sljedećeg mjeseca.

Do odluke o prekidu embarga na uvoz oružja, Evropska unija nije došla jednoglasno. Evropsko vijeće za vanjsku politiku sve bi ponovno trebalo razmotriti prije 1. augusta, nakon pregleda događanja na terenu. 
 
“Države članice mogu donijeti različite odluke. To ne znači da smo izgubili kapacitet da imamo zajedničku politiku”, rekla je Catherine Ashton, visoka predstavnice EU-a za vanjsku politiku i sigurnost.
 
Velika Britanija i Francuska zalagale su se za slanje oružja, kako su ih nazvale, “umjerenim protivnicima predsjednika Assada”.
 
Misle da bi to njegovoj Vladi nametnulo pronalaženje političkog rješenja za krvoproliće koje traje već dvije godine. 
 
“U ovom trenutku nemamo planove slati oružje. Ovo je jaki signal Assadovom režimu, koji se treba angažirati oko političkog procesa. Kao što sam to rekao u našem Parlamentu prošle sedmice, mi bismo poduzeli korak slanja oružja samo uz ostale zemlje, u pomno kontroliranim okolnostima, i u skladu s međunarodnim pravom. Ali, ova današnja odluka daje nam fleksibilnost u budućnosti da odgovorimo situaciji koja se pogoršava, ili ako Assadov režim odbije pregovarati”, rekao je britanski šef diplomatije William Hague.
 
Stav Rusije
 
Rusija je poručila da odluka EU-a da ukine embargo na oružje sirijskim pobunjenicima, ali ne i režimu, “direktno šteti” planovima za održavanje mirovne konferencije o Siriji sljedećeg mjeseca.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov je rekao da je Rusija “razočarana” zbog odluke EU-a.

Rjabkov misli da će se ukidanjem embarga na uvoz oružja, samo doliti još ulja na vatru i udaljiti sve strane od mirnog rješenja rata u Siriji.
 

Reakcije na ukidanje embarga
 
“Ovo je korak vrijedan žaljenja, vidljiv prostim okom, koji postavlja dvostruke standarde u politici naših evropskih partnera. Ne možete s jedne strane izjaviti da je vaša namjera zaustaviti krvoproliće, a s druge, otići u smjeru da napumpavate Siriju s još više oružja”, rekao je on.
Istovremeno, oglasio se i Izrael, o ruskom naprednom protuavionskom sistemu S-300, kojeg je Moskva trebala isporučiti Siriji ovih dana. Sistem, kažu iz Izraela, još nije dostavljen u Siriju.
 
No, izraelski ministar odbrane Moshe Ya'alon je upozorio da njegova država ”zna kako će reagirati” u slučaju da taj sistem bude isporučen Assadovim snagama.
 
Ruska strana reagirala je na upozorenje šefa diplomatije Izraela, kazavši kako Rusija neće poništiti ranije potpisani ugovor o isporuci oružja svom bliskoistočnom savezniku, unatoč protivljenju nekih zapadnih zemalja.
 
Austrija je bila ključni protivnik otvaranju bilo kakve mogućnosti da se pobunjenicima šalje oružje.
 
Slanje oružja je “protivno principima” Evrope, koja je “mirovna zajednica”, izjavio je austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger, koji je dugo bio najglasniji protivnik ukidanja embarga.

Finska, Češka i Švedska, također su oklijevale da se ukine embargo, jer tvrde će više oružja rezultirati većim nasiljem.

“Početi sada s ispostavom oružja bi sve uznemirilo, a to niko ne namjerava napraviti”, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt.

Francuski zvaničnik, na koga se poziva AFP, istakao je da je “ovo teoretsko ukidanje embarga i da u praksi neće biti donesena odluka o eventualnom slanju oružja prije 1. augusta”, prenosi Tanjug.

To odlaganje će omogućiti održavanje međunarodne mirovne konferencije o Siriji, pod pokroviteljstvom SAD-a i Rusije, kojoj bi trebali prisustvovati režim predsjednika Bashara al-Assada i opozicija.

Prema sporazumu iz Brisela, svaka zemlja članica EU-a ima pravo da sama odluči da li će slati oružje pobunjenicima. Međutim, ministri su obećali da će voditi računa o tome da ne dođe do zloupotreba i da se poštuju pravila EU-a o izvozu oružja.

“Nijedna članica nema namjeru slati oružje u ovom trenutku. Prilična količina oružja već odlazi u pogrešne ruke. Učesnici sukoba imaju sasvim dovoljno oružja”, rekao je holandski šef diplomatije Frans Timmermans.

Tri tabora

Francuska i Velika Britanija predlagale su da se djelomično ukine embargo na prodaju oružja sirijskim ustanicima koji se bore protiv Assadovog režima, navodi agencija Hina.

U vezi s tim pitanjem zemlje članice podijelile su se u tri tabora. U prvom su Francuska i Britanija, u drugom Austrija, Češka, Švedska i Slovačka, koje su želje da se sadašnji paket sankcija i dalje nastavi, jer se pribojavaju da oružje ne završi u rukama protivzapadnih snaga.

Najveći broj zemalja, na čelu s Njemačkom, u trećem je taboru, koji je želio kompromis na način da se zadrži embargo uz neke promjene koje bi omogućile pomoć sirijskim ustanicima.

Iako je propao plan Francuske i Velike Britanije, te su zemlje ostvarile ono što su željele kad je u pitanju embargo na prodaju oružja, ali na račun evropskog jedinstva, ocijenio je Reuters.

Francuska i Britanija su se obavezale da u ovom trenutku neće isporučivati oružje sirijskim ustanicima. No, ta obaveza praktično prestaje vrijediti od 1. augusta.

Izvori: Al Jazeera i agencije