Problemi nelegalnih radnika u S. Arabiji

Vlada Saudijske Arabije odlučila je riješiti pitanje nelegalnog boravka stranih radnika. Vlasti tvrde da je od aprila više od 124.000 radnika napustilo ovu državu, a oni koji odluče ostati moraju legalizirati svoj boravak.

Iako je bilo 40 stepeni u Rijadu, to mnoge nije spriječilo da satima stoje u redu kako bi dobili vizu za izlazak iz Saudijske Arabije.

Niko od njih nema dozvolu za boravak u Kraljevini.

Svemu je prethodila odluka Vlade da riješi pitanje nelegalnih radnika. Ponudila je tromjesečni period radnicima da napuste državu ili da legaliziraju svoj boravak.

Mnogi od njih odlučuju se za odlazak poput Dinesha Kumara Saha, radnika iz Nepala.

“Moja plata je iznosila 150 dolara. Poslodavac mi je rekao da ću biti prodavač, ali otkako sam došao nisam imao slobodnog dana. Obratio sam se svojoj kompaniji u Nepalu i tražio da se vratim kući. Rekli su mi da ne mogu udovoljiti mome zahtjevu”, kaže on.

Prilika za mlade

Zakon nalaže da svi koji žele doći u Saudijsku Arabiju moraju imati garantno pismo kompanije ili pojedinca kako bi mogli dobiti boravišnu dozvolu ili Ikamu. Kada Ikama istekne moraju napustiti državu.

“Pitao sam svoga gazdu da mi dopusti odlazak, tražio sam povišicu i slobodne dane, ali je on to odbio. Otjerao me je sa posla i prijavio vlastima. Otišao sam u Džeddu, a odatle svojoj kući u Jemen. Opet sam došao u Rijad u potrazi za novim poslom i novom boravišnom dozvolom”, izjavio je radnik iz Jemena Thiyad Yahya Thiyad.

Zvaničnici kažu da je od aprila Saudijsku Arabiju napustilo više od 124.000 osoba i navode kako će takva politika stvoriti više radnih mjesta za veliki broj mladih Saudijaca koji nemaju posla.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO