Liban: Ubijeni vojnici na kontrolnoj tački

U regiji oko Arsala i ranije je bilo sukoba između libanskih vojnika i sirijskih boraca (Al Jazeera)

Naoružani muškarci otvorili su vatru na vojnu kontrolnu tačku u istočnoj libanskoj dolini Bekaa i ubili tri vojnika prije nego što su pobjegli u Siriju, navode libanski vojni izvori.

Izvor je rekao da su dva vojnika poginula u napadu koji se u utorak dogodio u blizini grada Arsala, dok je treći umro kasnije u bolnici.

Granična područja oko Arsala koriste sirijski pobunjenici za krijumčarenje oružja i boraca iz Libana u Siriju. U toj regiji je i ranije bilo sukoba između libanskih vojnika i sirijskih boraca.

U februaru su četiri libanska vojnika i dva pobunjenička sirijska borca poginula u oružanom sukobu kod Arsala.

Sukob s Hezbollahom

Tenzije rastu u Libanu u vrijeme kada sirijska vojska, potpomognuta borcima Hezbollaha, pokušava istjerati pobunjenike iz pograničnog sirijskog grada Qusayra.

Najmanje petero ljudi ranjeno je u nedjelju u južnom Bejrutu kada su ispaljene dvije rakete na prijestolnicu Libana. Jedna raketa pogodila je salon automobila, a druga stambenu zgradu.

I u drugom libanskom gradu, Tripoliju, zabilježena je pucnjava iz pješadijskog oružja a čule su se i detonacije granata.

Napad je izveden nakon što je lider Hezbollaha, Hassan Nasrallah, obećao pobjedu u Siriji.

Nasrallah je najavio da će se njegovi šiitski gerilci boriti u Siriji do pobjede sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Assad pokušava ugušiti dvogodišnju pobunu u kojoj je, prema podacima UN-a, dosad poginulo najmanje 80.000 ljudi.

Izvor: Agencije