Afrički lideri optužuju Hag

Desalegn kaže da među afričkim liderima vlada konsenzus da je Hag manjkav (EPA)

Afrička unija (AU) optužila je Međunarodni krivični sud da Afrikance procesuira na bazi rase, te pozvala na okončanje procesa protiv kenijskog predsjednika i njegovog zamjenika za zločin protiv čovječnosti.

Hailemariam Desalegn, predsjedavajući AU-a i premijer Etiopije, rekao je na zatvaranju dvodnevnog samita da su afrički lideri postigli konsenzus da su procesi u Međunarodnom sudu manjkavi.

“Namjera je izbjeći nekažnjivost, ali sada je proces spao na neku vrstu rasne hunte”, rekao je on.

Rezolucija je pozvala Sud na okončanje suđenja predsjedniku Uhuru Kenyatti, te potpredsjedniku Williamu Ruti, koji su optuženi za zločin protiv čovječnosti zbog njihove navodne uloge u orkestriranju smrtonosnog nasilja nakon izbora iz 2007. godine, u kojem je život izgubilo preko 1.000 ljudi.

Mnogi afrički lideri, kao i AU, rekli su da Međunarodni sud cilja Afrikance bez fer osnove, dok ignorira osumnjičene za ratne zločine u drugim dijelovima svijeta.

Glasnogovornik Suda, Fadil al-Abdallah, rekao je da Sud neće reagirati na ovu rezoluciju.

‘Zabrinjavajući pokušaj’

Međunarodni sud kaže da Afrika kao kontinent nije izbor Suda, te da su četiri od osam istraga zatražile same zemlje tog kontinenta.

Sud kaže i to da su 34 afričke nacije ratificirale osnivački statut Suda.

Kenijski predmeti su prebačeni na Međunarodni sud, nakon neuspjeha domaćih sudova, ali sada AU tvrdi da su reforme u Keniji, uključujući novi Ustav i pravosuđe, otvorile prostor da se ti procesi vrate u zemlju.

Nkosazana Dlamini-Zuma, šef komisije AU-a, nazvao je Međunarodni sud posljednom opcijom, te rekao da reforme kenijskog sudstva znače da bi se procesi trebali vratiti Keniji.

Amnesty International je kritizirao ovaj potez i nazvao ga “zabrinjavajućim pokušajem kenijskih vlasti da izbjegnu pravdu”.

Izvor: Agencije