Video o hemijskim napadima u Siriji


Izvor: HarastaVideos

Sirijska vojska pribjegla je hemijskom oružju protiv ustaničkih snaga koje drže predgrađa Damaska, rekla su dvojica izvještača francuskog dnevnika Le Monde prisutna na licu mjesta u aprilu i maju, čija je priča objavljena u ponedjeljak.

Posebni izvještači Le Mondea “svjedočili su nekoliko dana zaredom” korištenju hemijskog oružja i njegovom učinku na borce na fronti Jobar, “četvrti na izlasku iz Damaska gdje su ustanici prodrli u januaru”, svjedoči izvještač Jean-Philippe Remy.

Ubijena sirijska novinarka

Novinarka sirijske informativne stanice Al-Ikhbariya ubijena je blizu Qusayra, grada na zapadu Sirije, poprišta žestokih sukoba, objavila je u ponedjeljak stanica za koju radi.
“Ministarstvo informiranja objavljuje smrt Yare Abbas, koju su ubili teroristi blizu zračne luke Dabaa”, sjeverno od grada Qusayra, istakla je stanica.
U frazeologiji režima “terorist” označava ustanika.
Sirijska opservatorija za ljudska prava objavila je sa svoje strane da je dopisnica Al-Ikhbariye, 26-godišnjakinja porijeklom iz Homsa, “ubijena iz zasjede blizu aerodroma Dabaa”, dodajući da su “članovi televizijske ekipe ranjeni”, ne navodeći druge detalje.
Prije ovog slučaja Reporteri bez granica popisali su 23 ubijena novinara od početka sukoba u Siriji u martu 2011, te najmanje 58 građana-novinara.

Fotograf Laurent Van der Stockt vidio je 13. aprila borce kako “počinju kašljati, stavljati plinske maske, čini se bez žurbe, iako su već izloženi. Ljudi su se grčili, gušili, povraćali”.

Novinari su skupili svjedočanstva o korištenju tih proizvoda “u puno širem krugu” oko sirijskog glavnog grada.

Izvjestan broj uzoraka uzet je od žrtava i trenutno se ispituju, izvještavaju liječnici bolnice Al-Fateh u Kaffer Battni, ustaničkom džepu regije Ghoutta na vratima Damaska.

Videosnimak

U međuvremenu je na internet postavljen videosnimak iz istočnog predgrađa prijestolnice, Haraste, koji prikazuje desetine žrtava kako leže na podu jedne velike prostorije, pokrivene dekama i sa maskama sa kiseonikom na licu.

Na drugom videosnimku, koji je prethodne noći poslat također iz Haraste, vidi se kako najmanje dva borca leže u jednom kamionetu, dok im oči suze i teško dišu, a medicinsko osoblje ih intubira.

Na istom snimku jedan ljekar kaže da je navodni hemijski napad bio osveta za pobunjenički juriš na obližnje vojne kontrolne punktove i žali se na nedostatak osoblja i medicinskih sredstava za liječenje takvih žrtava.

Obje strane u sukobu koji je već ušao u treću godinu optužuju jedna drugu za korištenje hemijskog oružja.

Izvor: Agencije