Napad na Bejrut, nastavak borbi u Siriji

Najmanje petero ljudi je ranjeno u južnom Bejrutu u nedjelju kada su ispaljene dvije rakete na prijestolnicu Libana.

Jedna raketa pogodila je salon automobila, a druga stambenu zgradu.

I u drugom libanskom gradu, Tripoliju, zabilježena je pucnjava iz pješadijskog oružja, a čule su se i detonacije granata.
 
Tenzije rastu u Libanu nakon što su sirijski pobunjenici zaprijetili da će se suprotstaviti Hezbollahu, čiji borci pomažu snagama sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada.

Napad je izveden nakon što je lider Hezbollaha Hassan Nasrallah u subotu obećao pobjedu u Siriji.

Poruka Nasrallaha

Reporterka Al Jazeere Rula Amin javila je iz Bejruta kako se čini da su mnogi u napadnutoj četvrti očekivali napad.

“Možda ne projektilima, ali neku vrstu napada, možda čak i samoubilački. Pojedine sirijske pobunjeničke grupe i ranije su prijetile Hezbollahu da će ga pokušati napasti u znak odmazde zbog njegove uloge u sirijskoj krizi”, rekla je Amin.

“Vođa Hezbollaha Hassan Nasrallah jučer je otvoreno govorio o tome da njegovi borci pružaju podršku vojsci predsjednika Assada u pokušajima da zauzme, naprimjer, grad Qusayr na granici između Libana i Sirije. A prije toga, različite grupe u Siriji optuživale su Hezbollah da se bori na strani Assadovih vojnika. Poručile su da se to ne smije tolerirati, prijetile mu i zahtijevale da se povuče iz Sirije”, izvijestila je ona.

“Hezbollah nije jedina libanska grupa umiješana u sirijski sukob. Ima i drugih, sunitskh grupa, koje podržavaju pobunu. I one su poslale oružje i borce koji ratuju na strani pobunjenika.

Kao što vidite, ono što se dešava u Siriji već utječe na Liban. Za sada, većina borbi u kojoj učestvuju Libanci odvija se u samoj Siriji, ali sve je više incidenata u Libanu, a danas čak i u glavnom gradu Bejrutu”, javila je naša reporterka.

Bivši libanski premijer Fuad Siniora optužio je Hezbollah da svojim  potezima uvlači Liban u sirijsku krizu.

Rekao je kako smatra da Hezbollah radi suprotno interesima te zemlje i suprotno odlukama Vlade, koja ne želi da se miješa u unutrašnja pitanja Sirije.

“Uloga i djelovanje Hezbollaha, naročito od 2000. godine, a to se posebno pokazuje posljednjih mjeseci, govori da oni nisu libanski pokret. Oni su iranska grupa koja djeluje u Libanu i iz njega. Iako se predstavljaju da su libanski pokret otpora, ispostavilo se da su suprotno od toga”, rekao je on.

Rješenja za sirijsku krizu

U međuvremenu, i dalje nije jasno, da li će predstavnici sirijske opozicije narednog mjeseca učestvovati na ženevskom skupu posvećenom rješavanju krize u njihovoj zemlji. No, sigurno je da hoće predstavnici sirijske vlasti.

Tokom zvanične posjete Bagdadu, sirijski ministar vanjskih poslova potvrdio je informaciju o dolasku Assadovih predstavnika u Ženevu.

To je prilika da se nađe izlaz iz krize, rekao je Waleed al-Moallem.

Opozicija, koja četvrti dan zaredom zasjeda u Istanbulu, i dalje o ovome nema jedinstven stav.

I na Svjetskom ekonomskom forumu u Jordanu nudila su se rješenja za Siriju – od naoružavanja opozicije, do insistiranja na političkom rješenju.

Taj problem bit će riješen krvlju i oružjem, jer to je jedino što Bashar Al-Assad razumije, to je jedino što Iranci i Hezbollah razumiju, to je jedino što Rusi razumiju. To je sramno poglavlje u svjetskoj historiji, kojem svjedočimo i gledamo kako se pokolj nastavlja” rekao je američki senator John McCain.

Bivši generalni sekretar Arapske lige Amr Moussa je rekao:

“Sjedinjene Države, Britanija i Zapad pripremaju se da osiguraju oružje onima koji su na ulicama. Ostatak priče jeste da će Rusija režim opremiti oružjem, što je već učinila. To sve vodi do eskalacije vojne akcije u Siriji. Još uništavanja, još žrtava, izbjeglica i raseljenih osoba.

Unutar granica Sirije, situacija je i dalje dramatična. Pritisak Assadovih snaga na grad Qusayr sve je veći, dok opozicija uz veliki napor i dalje pruža otpor.

Cijena gubitka ovako važnog uporišta za njih bi bila previsoka.

Sukobi su natjerali brojne njegove stanovnike da utočište potraže u susjednom Libanu.

“U posljednje vrijeme teško je pobjeći, jer je Qusayr potpuno opkoljen”, kaže Abul Hassan, izbjeglica iz Sirije.

Prema neslužbenim izvještajima, Assadove snage kontroliraju dvije trećine grada.

Izvori: Al Jazeera i agencije