U Sloveniji uhapšena Hilda Tovšak

Do sada je zbog privrednog kriminala Tovšak pravomoćno osuđena u dva slučaja (AFP)

Slovenska policija potvrdila je u petak rano ujutro da je tokom noći blizu mjesta Mislinje na sjeveru države pronašla i uhapsila nekadašnju direktoricu građevinske kompanije Vegrad Hildu Tovšak, za kojom su početkom sedmice bili izdati međunarodna potjernica i evropski pritvorni nalog.

Sumnjalo se da je nekadašnja “građevinska baronica” pobjegla u inostranstvo, nakon što se u subotu nije vratila u pritvor.

Odlukom mariborskog Okružnog suda Tovšak je prvobitno puštena iz pritvora, a dan kasnije je Sud naredio da ponovno bude pritvorena.

Tovšak i suoptuženi Aleš Pangerc se terete za krivično djelo za koje je zakonom propisana kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Tokom postupka Tužilaštvo je prekvalifikiciralo zahtjev za istragu i Tovšak optužilo za nedozvoljeno davanje poklona, za šta je propisana kazna od tri godine zatvora.

Policija nije navela druge detalje, a slovenski mediji navode da se Tovšak skrivala na jednom poljoprivrednom imanju.

Brojne afere

Tovšak (63), nekadašnja direktorica uspješnog građevinskog preduzeća koje je završilo u stečaju, zbog svojih veza s politikom, postupaka i različitih afera koje su je pratile, zadnjih je godina postala svojevrsnom personifikacijom neuspjeha slovenske tranzicije i privatizacije, prenosi Hina.

Do sada je zbog privrednog kriminala pravomoćno osuđena u dva slučaja, dok je u toku još nekoliko sudskih postupaka protiv nje.

Nestanak Tovšak izazvao je zadnjih dana veliki skandal i u slovenskoj politici.

Premijerka Alenka Bratušek rekla je da se radi o nedopustivom slučaju, zbog kojeg je dodatno narušeno povjerenje građana u pravnu državu.

Parlamentarna opozicija izražavala je sumnje da je Tovšak dopušteno da pobjegne kako ne bi otkrila ostale aktere u građevinskim aferama i njihove veze s politikom.

Izvor: Agencije