Rusija: Sirijska Vlada ide na konferenciju

Rusija je objavila da je Vlada Sirije “načelno” pristala doći na međunarodnu mirovnu konferenciju koju su predložile Rusija i SAD.

“Damask je načelno izrazio spremnost da učestvuje na međunarodnoj konferenciji kako bi Sirijci uspjeli sami pronaći politički put za rješavanje krize”, izjavio je glasnogovornik ruskog Ministarstva vanjskih poslova Aleksandar Lukaševič.

Neki evropski mediji izvijestili su o tome da bi se konferencija trebala održati 10. juna.

Međutim, Lukaševič je rekao da se takvi izvještaji „ne mogu smatrati ozbiljnim“, jer je opozicija koja se bori protiv predsjednika Bashara al-Assada podijeljena.

„Zahtjevi da se odmah odredi datum za konferenciju, bez toga da nije jasno ko će i sa čijim odobrenjem govoriti u ime opozicije, ne mogu se smatrati ozbiljnim“, dodao je on.

Opozicijsko Sirijsko nacionalno vijeće, koje se trenutno sastaje u Istanbulu kako bi se razgovaralo o prelaznoj vladi, saopćilo je da će ići na „Ženevu 2“ ako Assad odstupi sa predsjedničke pozicije.

Stav opozicije

Al Jazeerin novinar Hashem Ahelbarra, koji izvještava iz ovog turskog grada, rekao je da sirijska opozicija „nije uzbuđena“ zbog najave Rusije.

„Opozicija osjeća da Assad mora poslati visokog zvaničnika Vlade sa porukom da će Assad predati vlast“, rekao je on.

„Postoji rastuće nepovjerenje i podjela između sirijske opozicije i Rusa. Sirijska opozicija kaže da Rusija nije iskren moderator mira, jer je čvrst saveznik Assada“, dodao je.

Prva konferencija održana u Ženevi prošlog juna završila se generalnim dogovorom o formiranju prelazne vlade u Siriji i predstavljanju dugoročnog primirja.

Međutim, dogovor nikada nije realiziran u stvarnosti, zbog neslaganja u vezi s Assadovom ulogom u novoj vladi, a nijedna strana nije htjela položiti oružje.

Ujedinjeni narodi su nedavno saopćili da je broj izbjeglica iz Sirije prešao 1,5 milion i da je u dosadašnjim sukobima poginulo najmanje 80.000 ljudi.

Izvor: Al Jazeera i agencije