Pakistan i Jemen pozdravljaju Obamin govor

Najava američkog predsjednika Baracka Obame da će smanjiti upotrebu bespilotnih letjelica radi uništavanja naoružanih grupa, pozdravile su dvije najpogođenije zemlje tim napadima, Pakistan i Jemen.

Obama je najavio smanjen obim ciljanih napada bespilotnim letjelicama po uporištima Al-Kaide i njenih saveznika, istakavši da će SAD ubuduće koristiti te napade samo “kada je prijetnja kontinuirana i kada su neizbježni”, što je promjena u odnosu na prethodnu politiku “pokretanja napada protiv značajne prijetnje”, navodi agencija Tanjug.

Al Jazeerin reporter Kemal Hyder, koji izvještava iz Islamabada, navodi da su se Amerikanci odlučili na ovaj potez više zbog kritika zbog civilnih žrtava, nego zato što smatraju da treba preispitati politiku koja je postala izuzetno nepopularna u Pakistanu.

“Iako Obamina administracija sada govori da će ograničiti broj napada bespilotnim letjelicama i učiniti sve što može kako bi se izbjegla kolateralna šteta, postoje jasni dokazi da je u prošlosti u većini napada bilo kolateralne štete i da je, prema podacima Biroa za istraživačko novinarstvo, u njima ubijen neutvrđeni broj nevinih ljudi”, ocijenio je Hyder.

Također, prema izvještaju Univerziteta Stanford, napadi su uzrokovali masovnu traumu kod stanovništva.

Još jedna stvar koja će biti problem za Amerikance jeste presuda Visokog suda u Pešavaru, prema kojoj su takvi napadi potpuno nezakoniti i prema kojoj, ako bude potrebno, Vlada mora upotrijebiti silu i spriječiti aktuelne napade bespilotnim letjelicama u plemenskim područjima Pakistana.

Mala je vjerovatnoća da će nova Vlada u Islamabadu nastaviti podržavati Ameriku kad je riječ o napadima bespilotnim letjelicama.

Narušavanje suvereniteta

Jemenski neimenovani zvaničnik rekao je da su napadi bespilotnim letjelicama efikasni protiv Al-Kaide i da uspješno ometaju planove kidnapiranja diplomata i stranaca, prenijela je agencija AP.

Pakistanski zvaničnici, iako su pozdravili takvu politiku, i dalje traže da se ti napadi u potpunosti obustave, jer narušavaju pakistanski suverenitet.

Obama je izrazio kajanje zbog civilnih žrtava u napadima američkih bespilotnih letjelica.

U skladu sa smjernicama koje je američki predsjednik potpisao ove nedjelje, američko Ministarstvo odbrane bi trebalo da preduzme neke operacije upotrebe bespilotnih letjelica od CIA, čime će oni više biti podvrgnuti kontroli Kongresa i mogli bi da dovedu da Pentagon preuzme kontrolu nad takvim operacijama u Jemenu, ali ne u Pakistanu, gdje će CIA, vjerovatno, nastaviti da vodi program.

Poslije ubistva lidera Al-Kaide Osama bin Laden 2011. i uklanjanja određenog broja drugih lidera te organizacije, smanjena je potreba za pokretanjem napada bespilotnim letjelicama i uloga američke vojske u Afganistanu se privodi kraju.

Reuters navodi da je Obama jasno stavio do znanja da je vrijeme za promjenu politike.

Izvor: Al Jazeera i agencije