London novi dom za afganistanske prevodioce

Šest stotina prevodilaca koji su služili sa britanskom vojskom u Afganistanu, mogli bi od Londona uskoro dobiti ponudu da se trajno nasele u Velikoj Britaniji.

Prevodioci tvrde da se suočavaju sa prijetnjama talibana zbog svog rada sa stranim vojnicima.

Izloženi napadima

Gdjegod u Afganistanu ima stranih vojnika, s njima ima i Afganistanaca, koji rade kao prevodioci.

Osim što se suočavaju s istim opasnostima kao i vojnici na prvim linijama, ti ljudi su, a ponekad i njihove porodice, na meti talibana, koji ih smatraju kolaboratorima.

Priznajući opasnosti kojima su ovi prevodioci izloženi, britanska Vlada će omogućiti za njih blizu šest stotina da se, zajedno sa svojim porodicama, nasele u Velikoj Britaniji.

“Bili su izloženi potpuno istim rizicima kao i britanski vojnici. Išli su u patrolu s njima i bili izloženi, na utvrđenim operativnim pozicijama, kao i britanski vojnici koji su tu živjeli”, navodi Jake Wood, bivši vojnik u Afganistanu i Iraku.

Britanska Vlada se u početku protivila pozivima da dopusti afganistanskim prevodiocima da se nasele u Velikoj Britaniji.

Negativne poruke

U nekim krugovima je vladalo mišljenje da bi takav potez mogao poručiti da strana vojna intervencija u Afganistanu nije uspjela.

Međutim, britanski premijer David Cameron se predomislio nakon kampanje za prevodioce.

“Više od 120 prevodilaca je ranjeno. Neki su poginuli na frontu, a neki na odsustvu, dok su bili sa svojim porodicama. Drugi su uhvaćeni na putu od posla do kuće i ubijeni… odrubili su im glave”, svjedoči Mohammed, prevodilac nastanjen u Britaniji.

Čak pet hiljada prevodilaca koji rade za američku vojsku još čeka američke vize.

Kongres procjenjuje da je odobreno samo 12 posto viza koje su na raspolaganju za Afganistance.

Proces odobravanja može trajati i do dvije godine.

Američka vojska se povlači iz Afganistana, a to nezaposlene prevodioce ostavlja bez vojne zaštite, uprkos riziku od talibanskih napada.

Izvor: Al Jazeera