Prijatelji Sirije traže odlazak Hezbollaha

Koalicija Prijatelji Sirije pozvala je Iran i njegove saveznike – libanski Hezbollah da hitno povuku svoje vojnike sa sirijskog teritorija, te je njihovu prisutnost u Siriji opisala kao prijetnju regionalnoj stabilnosti.

U izjavi objavljenoj nakon sastanka u Amanu, koalicija vodećih zapadnih, arapskih zemalja i Turske objavila je da će “dodatno pojačati” podršku sirijskoj opoziciji, sve dok se na planiranoj mirovnoj konferenciji pod pokroviteljstvom SAD-a i Rusije ne uspostavi tranzicijska vlada Sirije, koja bi preuzela vlast od predsjednika Bashara al-Assada.

Govoreći o stranim ratnicima koji se bore uz sirijsku vojsku i Assadove milicije, Prijatelji Sirije pozvali su na “hitno povlačenje Hezbollaha, boraca iz Irana i ostalih stranih boraca odanih Assadu sa sirijskog teritorija”.

Na amanskom sastanku jedanaest zemalja koje čine jezgru koalicije Prijatelja Sirije je, također, upozoreno na “teške posljedice” ako se dokaže Assadova upotreba hemijskog oružja u sukobu sa ustanicima, koji je u posljednje dvije godine odnio najmanje 80.000 života.

Prijatelji Sirije isto su tako izrazili zabrinutost zbog sve većeg radikalizma na obje strane.

‘Neprijatelji Sirije’

Bahjat Suleiman, sirijski ambasador u Jordanu, oštro je osudio sastanak predstavnika zemalja koje podržavaju sirijsku opoziciju, ocijenivši da je taj skup “neprijatelja Sirije” u jordanskoj prijestolnici Amanu “dio američko-izraelske agresivne, terorističke kampanje” za uništavanje njegove zemlje.

“To je sastanak sirijskih neprijatelja ili prijatelja Izraela”, rekao je Suleiman na rijetkoj konferenciji za novinare nekoliko sati prije početka sastanka.

On je stotine hiljada sirijskih izbjeglica u Jordanu nazvao “teroristima”.

“Oni ovamo nisu došli iz humanitarnih razloga. Oni su ovdje da bi izvukli materijalnu korist, zato što su teroristi ili povezani sa teroristima”, ocijenio je on.

U Jordan je izbjeglo više od 500.000 Sirijaca. Sirijska opservatorija za ljudska prava je saopćila da je u Siriji od početka konflikata u martu 2011. poginulo više od 90.000 ljudi.

Izvor: Al Jazeera i agencije