Muslimani spasili sinagogu od zatvaranja

Muslimani i Jevreji Bradforda se nadaju da ovim činom solidarnosti mogu biti primjer za saradnju i međusobno poštivanje širom svijeta (Anadolija)

Muslimanska zajednica pružila je finansijsku podršku i spasila od zatvaranja sinagogu u Bradfordu na sjeveru Engleske, objavio je izraelski portal Haaretz, koji izvještava na engleskom jeziku, prenosi agencija Anadolija.

Sinagoga u Bradfordu je posljednjih godina izgubila veliki broj vjernika i suočavala se sa ozbiljnim finansijskim problemima, sve dok muslimanska zajednica u tom gradu nije pružila finansijsku podršku jevrejskog zajednici, piše Haaretz.

U gradu, koji je 2010. godine proglašen “otvorenim gradom za sve imigrante iz cijelog svijeta“, živi značajna zajednica Jevreja i muslimana.

Iako je sinagoga samo 500 metara udaljena od džamije, Jevreji i muslimani u tom gradu nisu imali blisku saradnju.

Prema pisanju Haaretza, to je trajalo sve dok se krov na sinagogi nije počeo obrušavati, nakon čega je muslimanska zajednica Bradforda sakupila i donirala novac za obnovu krova sinagoge.

Čelnik sinagoge Rudi Leavor je kazao da je “to veliko djelo i neprocjenjiv poklon od muslimanske zajednice”.

Sinagoga je bila pred zatvaranjem nekoliko puta do sada, jer se jevrejska zajednica u Bradfordu svake godine smanjuje i trenutno broji blizu 40 porodica.

‘Primjer za saradnju’

Međutim, sekretar Muslimanskog vijeća u Bradfordu Zulfi Karim je kazao da je bio šokiran kada je saznao da se sinagoga u tom gradu zatvara.

“Odmah sam organizirao ostale muslimane u gradu kako bi pomogli jevrejskoj zajednici da sačuvaju sinagogu. Za samo nekoliko dana smo skupili i donirali im potrebni novac”, rekao je Karim.

Istakao je da islam i judaizam imaju mnogo toga zajedničkog u vezi s čim se može graditi jačanje saradnje.

“U obje vjere postoje tradicija pomaganja i solidarnosti i snažne vrijednosti u obavljanju posla, porodici i čitavoj zajednici”, rekao je Karim.

Nakon što su muslimani u Bradfordu pomogli jevrejskoj zajednici da sačuvaju sinagogu, grupa Jevreja je prvi put posjetila džamiju u tom gradu, dok je jedna skupina muslimana uzvratila posjetom sinagogi.

Predstavnici dvije vjerske zajednice su se dogovorili da u narednom periodu organiziraju međureligijske ručkove u džamiji i sinagogi.

Muslimani i Jevreji Bradforda se nadaju da ovim činom solidarnosti mogu biti primjer za saradnju i međusobno poštivanje jevrejskim i muslimanskim zajednicama širom svijeta.

Izvor: Agencije