Kerry obnavlja izraelsko-palestinski dijalog

Američki državni sekretar John Kerry doputovao je u Izrael u nastojanju da doprinese obnovi izraelsko-palestinskih pregovora.

Ovo je Kerryijeva četvrta posjeta Izraelu otkako je početkom februara na funkciji državnog sekretara.

Kerry je odmah otišao na sastanak sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, a potom i u Ramalu na Zapadnu obalu kako bi razgovarao sa palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom.

Britanski šef dilomatije William Hague, koji je, također, u posjeti regiji, rekao je pred sastanak sa Netanyahuom da je mirovni proces na Bliskom istoku prioritet za Veliku Britaniju i svijet.

Hague je kazao da je stigao u regiju kako bi podržao napore američkog predsjednika Baracka Obame i državnog sekretara Johna Keryija u oživljavanju zastalih mirovnih pregovora.

“Podstičemo sve strane da pokrenu proces i da pokažu odlučnost u vodstvu, što će omogućiti uspjeh”, kazao je Hague.

Obostrano nezadovoljstvo

U međuvremenu rastu sumnje u uspjeh njegovih napora. Kerry je stigao poslije posjete Jordanu, gdje se sastao sa 10 drugih šefova diplomatije iz grupe “Prijatelji Sirije”, u pokušaju da se okonča krvoproliće u toj zemlji, navodi AFP.

Uprkos Kerryijevim naporima da se Izraelci i Palestinci vrate pregovaračkom stolu, nezadovoljstvo se osjeća na obje strane.

Kolumnista izraelskog Haaretza napisao je nedavno da “Kerry ima puno dobrih namjera i realan osjećaj za misiju, ali u praksi izgleda kao naivan diplomata koji se ponaša kao slon u staklarskoj radnji izraelsko palestinskog sukoba”.

U intervjuu za palestinsku štampu Hanan Ashrawi, koja je članica Izvršnog komiteta Palestinske oslobodilačke organizacije, rekla je da ne vidi spremnost na strani Izraela za obnovu pregovora. Ona je dodala da se čeka na jasnu američku poziciju i jasnu posvećenost Izraela u mirovnom procesu.

Izvor: Al Jazeera i agencije