Turisti se vraćaju u Kašmir

Teritorijalni spor između Indije i Pakistana o dijelu Kašmira traje od 1947. godine, od stjecanja nezavisnosti od Velike Britanije.

Podijeljeno neslužbenom granicom, to područje nekada je bilo magnet za turiste. Ali desetljeća sukoba to su promijenila. Ipak, turisti se polako počinju vraćati.

Vrhunac je turističke sezone. Dio Kašmira pod upravom Indije opet je popularna destinacija među indijskim i stranim turistima.

Slično kao u Švicarskoj

Puja Kokokar, turistkinja, govori: “Proputovala sam Evropu i sad sam prvi put u Kašmiru. Slično je kao u Švicarskoj, ali puno bolje.”

Puti Nikumdikum, turistkinja, dodaje: “Veoma je sigurno, barem ovdje, ne znam za ostatak Kašmira.”

Spektakularni pejzaži jedan su od razloga zbog kojih turisti dolaze u ovu regiju.

Porodica Khaliqa Wangnooa više od 200 godina iznajmljuje kuće na vodi.

Šest generacija njegove porodice uspješno je vodilo posao sve do kraja 80-ih, kad su počeli ustanci protiv vlasti.

“U Kašmiru godinama nije bilo nijednog turiste. Sve kućice su bile prazne i morali smo ih zaključavati. Tokom 20 godina ovdje uopće nije bilo turizma.”

Khaliq kaže kako je trebalo pet godina da broj turista toliko poraste da može održavati 150 kućica na jezeru.

Službeni podaci pokazuju da je ovo područje 2011. posjetilo blizu milion turista. Prošle godine broj je porastao na 1,3 miliona.

Turizam je donio prihode od nekoliko miliona eura. Otprilike 200 miliona uloženo je u puteve, mostove, hotele i turističke atrakcije.

Ako situacija ostane stabilna, region ima veliki potencijal.

Talat Parvez Rohella, direktor turizma, kaže: “Svjedoci smo promjena – turizam i političke aspiracije sada su potpuno odvojeni. Danas radimo kao što smo radili 70-ih i 80-ih. Turizam će osigurati egzistenciju svakog stanovnika ove doline.”

Ali ima i onih koji se ne slažu.

Trgovci i izvoznici poput Deena Mohammeda, čija porodica izvozi proizvode u zemlje Zaljeva od 60-ih, kaže da su prognoze loše.

Privrednici izgubili prihode

“Atmosfera se promijenila od početka sukoba. Svi osjećamo posljedice. Izgubili smo stotine hiljada eura prihoda od izvoza, jer kupci više ne žele dolaziti na tako opasno mjesto.”

Između indijskih i pakistanskih vojnika duž neslužbene granice u januaru je došlo do razmjene vatre. Tenzije su opet porasle. A lokalni privrednici izgubili su prihode.

“Kašmir ne spada čak ni među deset najposjećenijih saveznih država u Indiji. Možda jeste siguran kao bilo koji dio te zemlje kad je situacija mirna, ali dovoljan je samo jedan incident da se sve to promijeni i da ugrozi egzistenciju miliona ljudi koji zavise od turizma i izvoza”, izvještava Sohail Rahman iz Šrinagara u Kašmiru.

Izvor: Al Jazeera