Slovenija povećava PDV, a smanjuje plate

Bivši premijer Janez Janša izjavio je da su mjere koje poduzima Vlada Alenke Bratušek nedovoljne za postizanje finansijske stabilnosti (AFP)
Bivši premijer Janez Janša izjavio je da su mjere koje poduzima Vlada Alenke Bratušek nedovoljne za postizanje finansijske stabilnosti (AFP)

Slovenski Parlament prihvatio je izmjene zakona o izvršavanju budžeta za ovu i iduću godinu, te izmjene zakona o sistemu plata u javnom sektoru, čime su regulirane budžetske uštede iz akcijskog plana Vlade za stabilizaciju javnih finansija, o kojem će se krajem mjeseca izjasniti Evropska komisija.

Kako su srijedu naveli slovenski elektronski mediji, uprkos kritikama opozicije da se privreda ne može oporaviti podizanjem poreza, zastupnici su kasno u utorak većinom glasova prihvatili i prijedlog Vlade po kojem će od 1. jula biti povećan porez na dodanu vrijednost (PDV), odnosno koristit će se viša stopa sa sadašnjih 20 na 22 posto, a niža stopa, koja se obračunava na hranu i neke druge životne potrepštine, sa sadašnjih 8,5 na 9,5 posto.

Izmjenama zakona o sistemu plata u javnom sektoru omogućava se smanjivanje mase plata u drugoj polovini ove godine za javni sektor, te budžetska ušteda od 109 miliona eura.

Nedovoljne mjere

To je omogućio početkom sedmice potpisani dogovor Sindikata i Vlade, po kojem će se plate u tom sektoru smanjiti, zavisno od njihove visine, od 0,5 posto za najniže do 4,86 posto za najviše platne razrede, a dogovor će biti na snazi do kraja 2014. godine.

Bivši premijer Janez Janša izjavio je u utorak da su mjere koje poduzima Vlada Alenke Bratušek nedovoljne za postizanje finansijske stabilnosti, jer bi u državnoj administraciji i nekim javnim službama bilo potrebno smanjivanje broja zaposlenih.

Parlament Slovenije nastavlja svoje zasjedanje do kraja sedmice, kada bi trebalo biti jasno hoće li uspjeti pokušaj da se postigne dvotrećinska većina za unošenje tzv. zlatnog fiskalnog pravila u Ustav. Riječ je o pravilu po kojem bi, u skladu sa Evropskim fiskalnim paktom, Slovenija u roku od nekoliko godina trebala osigurati ujednačenost budžetskih prihoda i rashoda, odnosno budžet bez deficita.

Stranke opozicije zahtijevaju da se kao ciljna godina kada bi se to trebalo postići navede 2015, čemu se protive stranke u vladajućoj koaliciji koje smatraju da je to nerealno i predlažu da ciljna bude 2017. godina.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO