Poznanik Carnajeva ubijen u pucnjavi s FBI

Američki istražni biro (FBI) objavio je da je u Orlandu na Floridi u oružanom sukobu s policijom poginuo 27-godišnji Ibragim Todašev koji je prethodno saslušavan u vezi bostonskih bombaških napada od 15. aprila.

U posljednjem saopćenju američkog Istražnog biroa kaže se da se vodi istraga o oružanom incidentu u kojem je sudjelovao i jedan specijalni agent FBI-a, javlja Al Jazeerin reporter Ivica Puljić.

“Incident se dogodio u ranim jutarnjim satima 22. maja. Spomenuti specijalni agent je zajedno s dvojicom policajaca iz Massachusettsa (savezne države u kojoj se nalazi Boston) i drugim pripadnicima snaga sigurnosti razgovarao je s Todaševim oko bombaških napada na bostonskom maratonu, kada je ispitanik započeo nasilno sukobljavanje s policijom. Tokom te konfrontacije taj je pojedinac ubijen, a posebni agent FBI-a je zadobio rane koje nisu opasne po život”, navodi se u saopćenju.

Pretres stana

Mediji javljaju da se sve dogodilo nakon što su FBI i policija počeli pretresati jedan stan u blizini kompleksa Universal studija u Orlandu.

Ibragim Todašev je bio među nekoliko osoba s kojima su agenti FBI-a razgovarali u posljednjih nekoliko sedmica tokom istrage bostonskih napada.

Todašev nije bio optužen za sudjelovanje u bombaškim napadima, ali poznavao je barem jednog od braće Carnajev, koji se optužuju za terorističke napade u Bostonu.

Tamerlan Carnajev je poginuo 19. aprila u sukobu s policijom, dok je mlađi brat, Džohar Carnajev, ranjen, ali je preživio. Sada se nalazi u zatvoru i protiv njega je podignuta optužnica.

Izvor: Al Jazeera