Nastavljeni bombaški napadi u Iraku

Još jedan u nizu krvavih dana u Iraku. Izvještaji Ujedinjenih naroda govore o najvećem krvoproliću u posljednjih pet godina.

Stočna tržnica u etnički mješovitom gradu Kirkuku – jedna od posljednjih meta napada koji svakodnevno potresaju Irak. Najmanje šestero ljudi je poginulo, a više od deset ranjeno.

‘Zemlja krvari’

“Prva eksplozija bila je tu, druga tamo i posljednja na onoj strani. Planirali su ubiti što više ljudi, ali Bog nas čuva – tržnica je bila gotovo prazna. Napadači nisu pravili razliku između Arapa, Kurda i Turkmena. Ali to je sudbina iračkog naroda. Nije samo krvavi utorak ili krvava srijeda. Irak krvari od sjevera prema jugu”, kaže jedan svjedok.

A južno od Bagdada, u Hilli, dan ranije dogodilo se nekoliko samoubilačkih napada. Meta su bili pripadnici šiitske muslimanske zajednice, nakon molitve.

Odgovornost za napad niko nije preuzeo. Broj žrtava na kraju dana iznosio je ukupno sedamdeset.


Omar al-Saleh o krvoproliću u Iraku

Svjedok navodi da se eksplozija dogodila u blizini džamije Al Wardija.

“Minutu ili dvije kasnije, odjeknula je i druga. Ovdje, u blizini naše džamije poginulo je najmanje osmero ljudi. U drugoj  – ne znam. Ali kada smo ušli u našu džamiju, vidjeli smo sedam nepomičnih tijela”, dodaje svjedok.

Premijer bojkotira

Omer Al-Saleh, reporter Al Jazeere koji izvještava iz Erbila, kaže da se hitna sjednica Parlamenta nije održala, jer se zastupnici koalicije premijera Nurija el-Malikija nisu pojavili.

“Predsjednik parlamenta je optužio premijera da ne ukazuje poštovanje predstavnicima iračkog naroda, što zaista ističe razlike i političku borbu za moć iračkih političkih lidera. S druge strane, te razlike za posljedicu imaju krvoproliće i sve veće sektaško nasilje u Iraku. Osim toga, nastavljaju se sunitski protesti u najmanje šest pokrajina – oni sad traže od premijera da izabere između dvije opcije: rat ili stvaranje sunitske federalne regije”, dodaje Saleh.

Napetosti između većinske, šiitske zajednice i sunita u Iraku, od povlačenja američke vojske krajem 2011. godine, nisu bile veće.

Prema izvještajima Ujedinjenih naroda, broj žrtava u aprilu narastao je na 700, i najveći je u posljednjih pet godina.

Statistike iz maja bilježe, također, veliki broj bombaških napada, i svaki dan donosi nove žrtve.

Izvor: Al Jazeera