Poginuli borci Hezbollaha u bici za Qusayr

Sirijska vojska u ponedjeljak je nastavila ofanzivu na grad Qusayr na granici sa Libanom, a stižu vijesti da je u borbama poginulo najmanje 13 boraca libanskog Hezbollaha koji pomažu snagama sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u strateškom napadu.

Sirijska državna televizija izvijestila je da su vojne jedinice ostvarile napredak u borbama u Qusayru, te da sudjeluju u uličnim borbama protiv pobunjenika.

Novinska agencija SANA javlja da su u ponedjeljak Assadove trupe zauzele većinu naselja u Qusayru.

Opozicioni aktivisti su kazali da je u nedjelju ubijeno najmanje 52 ljudi.

Najmanje 13 boraca Hezbollaha je, također, ubijeno, rekli su oni.


Dva videosnimka objavljena na društvenim mrežama YouTube i Facebook prikazuju borbe u Qusayru. Oba snimka su objavljena na Facebooku pod imenom Liqa al-Qusair, organizacije za koju se navodi da dokumentira aktivnosti saradnika Slobodne sirijske vojske.

Na prvom snimku, koji datira od 19. maja, prikazani su opozicioni borci koji stoje na vozilima i pucaju iz mitraljeza.

Izvor: YouTube/bosshz147

Drugi videosnimak objavljen je pod drugim korisničkim imenom, korisnika koji ima dugu historiju objavljivanja snimaka povezanih s aktivnostima opozicionih boraca oko Qusayra.

Na njemu je prikazan napad na tenk. Na snimku piše da je snimljen u Qusayru 19. maja.

Izvor: YouTube/bosshz147


Reporterka Al Jazeere Rula Amin javila je iz Bejruta kako se čini da Vladini vojnici drže većinu grada pod kontrolom.

“Qusayr je godinu dana uporište pobunjenika”, rekla je Amin.

Napad na Qusayr je izveden dan nakon što je argentinska televizija objavila intervju s Assadom, u kojem je rekao da njegova Vlada “ne koristi borce iz drugih država i ne treba joj podrška nijedne arapske ili strane države”.

Međutim, Amin javlja da su i vlast i opozicija u Siriji zatražili pomoć stranih država.

“Hezbollah sudjeluje u borbama, a u Qusayru su stotine stranih boraca. Sukob je primio regionalne i sektaške osobine. Radi se o tome da se suniti bore protiv alevija i šiita, a ne samo da se sirijski pobunjenici bore protiv Vladinih snaga”, kaže naša reporterka.

Izvori: Al Jazeera i agencije