Egipat poslao pojačanje na Sinaj

Naoružani napadači ubili su 16 egipatskih graničara na Sinaju u augustu prošle godine (AFP)

Egipatska vojska poslala je u ponedjeljak pojačanje na Sinajski poluotok, a egipatski predsjednik Muhamed Mursi izjavio je da neće biti pregovora s borcima koji su oteli sedmericu pripadnika snaga sigurnosti.

Odluka je donesena poslije sastanka vojnog rukovodstva i Mursija, koji je rekao da neće pristati na ucjenu otmičara koji traže oslobađanje svojih kolega iz zatvora zbog napada 2011. godine, prenijela je agencija Reuters, navodi Tanjug.

Otmica pokazuje bezakonje na poluotoku i razjarenost snaga sigurnosti koje su blokirale granične prijelaze sa Izraelom i prema Pojasu Gaze, s ciljem da izvrše pritisak na Vladu kako bi pomogla u oslobađanju njihovih kolega, navela je agencija.

Pucnji na policajce

Portparol predsjednika Omar Amer rekao je da su “sve opcije na stolu kako bi kidnapirani vojnici bili oslobođeni”.

Očevici su rekli da se oklopni transporteri kreću ka istoku preko Sueckog kanala prema području sjevernog Sinaja, gdje su pripadnici naoružanih grupa prošle sedmice oteli vojnike i gdje je u ponedjeljak pucano na policijski objekt, ali nije bilo povrijeđenih.

Naoružane grupe na sjevernom Sinaju koriste kolaps državne vlasti poslije zbacivanja bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka 2011. godine i napadaju ciljeve kako u Izraelu, tako i u Egiptu.

Izvor: Agencije