SAD traži oslobađanje zatvorenog Amerikanca

Sjedinjene Američke Države zatražile su da odmah bude pušten na slobodu njihov državljanin Kenneth Bae, koga je sud u Pjongjangu osudio na 15 godina zatvora zbog navodnog plana za rušenje vlasti u Sjevernoj Koreji.

Glasnogovornik State Departmenta rekao je da SAD traži  da Bae bude amnestiran, dodavši da Washington brine nedostatak transparentnosti koji je pratio ovaj sudski proces.

Sjevernokorejski Vrhovni sud osudio je u četvrtak 44-godišnjeg Baea na 15 godina teškog rada zbog zločina protiv te države, izvijestila je državna novinska agencija KCNA.

Nedefinirani zločini

Ova presuda za nedefinirane zločine uslijedila je nakon dva mjeseca napetosti između Pjongjanga i Washingtona, u kojima je izolirana i osiromašena Sjeverna Koreja prijetila nuklearnim ratom  SAD-u i Južnoj Koreji.

Specijal

Agencija KCNA je izvijestila da je suđenje muškarcu imena Pae Jun-ho, što je korejska verzija Baeovog imena, održano 30. aprila.

Bae, turistički vodič, je bio na čelu grupe od pet turista koji su posjetili grad Rajin na sjeveroistoku Sjeverne Koreje u novembru prošle godine i od tada ga je držala policija.

Prema sjevernokorejskom zakonu, kazna za neprijateljsko djelovanje protiv države iznosi između pet i 10 godina teške robije.

Njegova 15-godišnja kazna čini se težom od onih koje su presuđene drugim Amerikancima zatočenima u Pjongjangu zbog zločina protiv države.

SAD je ranije apelirao na Sjevernu Koreju da oslobodi Baea po humanitarnoj osnovi.

Aktivista iz Seula Do Hee-yoon rekao je za AFP kako pretpostavlja da je Pae uhapšen jer je fotografirao izgladnjelu djecu u Sjevernoj Koreji kako bi zatražio međunarodnu pomoć.

Izvor: Agencije