Letta i Barroso za hitno zapošljavanje mladih

Novi italijanski premijer Enrico Letta i predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso izjavili su u četvrtak u Briselu da evropski čelnici na svom samitu u junu trebaju građanima uputiti snažne signale, prvenstveno u borbi protiv nezaposlenosti mladih.

“Tražit ćemo da se nezaposlenost mladih postavi kao najvažnije pitanje i to treba biti glavna poruka sa sastanka Evropskog vijeća u junu. Nezaposlenost mladih noćna je mora za Italiju i Evropsku uniju”, rekao je Letta nakon sastanka s predsjednikom Evropske komisije.

Posjetom Briselu, Letta završava svoju prvu stranu turneju na koju je krenuo čim je izabran u italijanskom Parlamentu. U utorak je posjetio Berlin i razgovarao s kancelarkom Angelom Merkel, u srijedu je u Parizu razgovarao s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom, a u srijedu navečer i u četvrtak ujutro s predsjednikom Evropskog vijeća Hermanom Van Rompuyom i predsjednikom Komisije Barrosom.

Ambiciozne mjere

Barroso je istaknuo da EU više ne može čekati i da je potrebno “hitno donijeti ambiciozne mjere za borbu protiv nezaposlenosti mladih”.

Letta je na svojoj prvoj turneji tražio podršku za mjere za pokretanje privrednog rasta.

“Premijer Letta i ja dijelimo stajalište da EU i njene zemlje članice moraju hitno provesti mjere za rast i zapošljavanje, koje su neophodne. Obojica smo također čvrsto uvjereni da se trajni rast i konkurentnost mogu graditi jedino na podlozi zdravih javnih finansija. Svaki euro uložen u vraćanje duga jest euro izgubljen za investicije, za zapošljavanje mladih, za investicije u obrazovanje i istraživanje i u poduzetništvo. Zato moramo nastaviti s politikom zdravih javnih financija, moramo provesti strukturne reforme i moramo imati mjere za poticanje rasta, ponajviše kako bismo pokušali riješiti hitno i dramatično pitanje nezaposlenosti, posebno nezaposlenosti mladih”, rekao je Barroso.

Barroso je izjavio da s premijerom Lettom dijeli “ambicioznu viziju evropske budućnosti, federalne budućnosti, Evropske unije kao političke unije koja će građanima omogućiti da se suoče s izazovima 21. stoljeća”.

Bankovna unija

Barroso je pohvalio Lettinu predanost Evropskoj uniji, ističući da je izbor nove italijanske Vlade nakon duga dva mjeseca donio stabilnost.

“Politička stabilnost se vratila u Italiju: od novog Parlamenta, predsjednika Republike koji je ponovno izabran i nove Vlade, koja ima široku podršku parlamentarnih stranaka. Mislim da je stabilnost iznimno važna, jer je ona temeljni preduslov za donošenje i provedbu političkih odluka, koje će pomoći zemlji da izađe iz krize”, rekao je Barroso, dodajući da sanacija budžetskih deficita nije u suprotnosti sa strukturnim reformama i ciljanim investicijama.

Letta se zauzeo za provedbu odluka koje su već donesene, u prvom redu o uspostavi bankovne unije.

Čelnici EU-a u decembru prošle godine dogovorili su uspostavu jedinstvenog nadzornog mehanizma za evropske banke, što je prvi korak u uspostavi bankovne unije. Taj mehanizam bi trebao početi s radom u martu 2014. godine. Druga i treća etapa su uspostava mehanizma za gašenje propalih banaka i zajednička šema za osiguranje bankovnih depozita.

Sada se najviše zapinje na pitanju zajedničkih jamstava za bankovne depozite, jer Njemačka oklijeva, a kako se čini, čeka da prođu parlamentarni izbori u septembru ove godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Italijanski premijer najavljuje izmjene u oporezivanju imovine, zaustavljanje povećanja poreza na dodatnu vrijednost te smanjenje poreza za firme koje zapošljavaju mlade.

Published On 29 Apr 2013

Nakon dva mjeseca bez vlasti a zamalo i predsjednika, Italija je na putu da napokon dobije Vladu. Enrico Letta, prihvatio je mandat za sastavljanje nove Vlade ali poručuje da je neće formirati pod svaku cijenu.

Published On 24 Apr 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO