Letta i Barroso za hitno zapošljavanje mladih

Novi italijanski premijer Enrico Letta i predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso izjavili su u četvrtak u Briselu da evropski čelnici na svom samitu u junu trebaju građanima uputiti snažne signale, prvenstveno u borbi protiv nezaposlenosti mladih.

“Tražit ćemo da se nezaposlenost mladih postavi kao najvažnije pitanje i to treba biti glavna poruka sa sastanka Evropskog vijeća u junu. Nezaposlenost mladih noćna je mora za Italiju i Evropsku uniju”, rekao je Letta nakon sastanka s predsjednikom Evropske komisije.

Posjetom Briselu, Letta završava svoju prvu stranu turneju na koju je krenuo čim je izabran u italijanskom Parlamentu. U utorak je posjetio Berlin i razgovarao s kancelarkom Angelom Merkel, u srijedu je u Parizu razgovarao s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom, a u srijedu navečer i u četvrtak ujutro s predsjednikom Evropskog vijeća Hermanom Van Rompuyom i predsjednikom Komisije Barrosom.

Ambiciozne mjere

Barroso je istaknuo da EU više ne može čekati i da je potrebno “hitno donijeti ambiciozne mjere za borbu protiv nezaposlenosti mladih”.

Letta je na svojoj prvoj turneji tražio podršku za mjere za pokretanje privrednog rasta.

“Premijer Letta i ja dijelimo stajalište da EU i njene zemlje članice moraju hitno provesti mjere za rast i zapošljavanje, koje su neophodne. Obojica smo također čvrsto uvjereni da se trajni rast i konkurentnost mogu graditi jedino na podlozi zdravih javnih finansija. Svaki euro uložen u vraćanje duga jest euro izgubljen za investicije, za zapošljavanje mladih, za investicije u obrazovanje i istraživanje i u poduzetništvo. Zato moramo nastaviti s politikom zdravih javnih financija, moramo provesti strukturne reforme i moramo imati mjere za poticanje rasta, ponajviše kako bismo pokušali riješiti hitno i dramatično pitanje nezaposlenosti, posebno nezaposlenosti mladih”, rekao je Barroso.

Barroso je izjavio da s premijerom Lettom dijeli “ambicioznu viziju evropske budućnosti, federalne budućnosti, Evropske unije kao političke unije koja će građanima omogućiti da se suoče s izazovima 21. stoljeća”.

Bankovna unija

Barroso je pohvalio Lettinu predanost Evropskoj uniji, ističući da je izbor nove italijanske Vlade nakon duga dva mjeseca donio stabilnost.

“Politička stabilnost se vratila u Italiju: od novog Parlamenta, predsjednika Republike koji je ponovno izabran i nove Vlade, koja ima široku podršku parlamentarnih stranaka. Mislim da je stabilnost iznimno važna, jer je ona temeljni preduslov za donošenje i provedbu političkih odluka, koje će pomoći zemlji da izađe iz krize”, rekao je Barroso, dodajući da sanacija budžetskih deficita nije u suprotnosti sa strukturnim reformama i ciljanim investicijama.

Letta se zauzeo za provedbu odluka koje su već donesene, u prvom redu o uspostavi bankovne unije.

Čelnici EU-a u decembru prošle godine dogovorili su uspostavu jedinstvenog nadzornog mehanizma za evropske banke, što je prvi korak u uspostavi bankovne unije. Taj mehanizam bi trebao početi s radom u martu 2014. godine. Druga i treća etapa su uspostava mehanizma za gašenje propalih banaka i zajednička šema za osiguranje bankovnih depozita.

Sada se najviše zapinje na pitanju zajedničkih jamstava za bankovne depozite, jer Njemačka oklijeva, a kako se čini, čeka da prođu parlamentarni izbori u septembru ove godine.

Izvor: Agencije