Indijci protestuju zbog smrti zatvorenika

Nakon smrti indijskog tajnog agenta, koji je pretučen i ubijen u pakistanskom zatvoru, rastu tenzije između Indije i Pakistana.

Indijska Vlada i opozicija osudile su smrt svog obavještajca, a u regiji Punjab, demonstranti su izašli na ulice.

Pakistan je optužio dvojicu zatvorenika za ubistvo indijskog zatvorenika Sarabjita  Singha, osuđenog za špijunažu i smrtonosni napad 1990. godine, saopćili su u četvrtak  pakistanski zvaničnici.

Singh, osuđen prije 16 godina zbog smrtonosnog bombaškog napada, preminuo je u četvrtak ujutro od povreda koje su mu nanijeli zatvorenici 26. aprila u zatvoru u pakistanskom gradu Lahore, prenosi AFP.

Policija je saopćila da su optužena dvojica zatvorenika pogodila Singha ciglom i drugim tupim predmetima, a motiv napada za sada nije poznat.

Stav premijera Indije

Prvobitna istraga utvrdila je da je između njih došlo do razmjene “teških riječi”.

Singhov advokat rekao je da je njegov klijent dobijao prijetnje poslije egzekucije kašmirskog separatiste u Indiji, obješenog zbog učešća u napadu na indijski Parlament 2001. godine.

Indijski premijer Manmohan Singh zatražio je pravdu od Pakistana zbog ubistva Sarabjita Singha.

“Kriminalci odgovorni za barbarski, smrtonosni napad na Sarabjita Singha moraju bit izvedeni pred lice pravde”, napisao je indijski premijer na svom zvaničnomTwitter nalogu.

Kako prenosi list The Times of India, pakistanske vlasti predale su Singhovo beživotno tijelo indijskim zvaničnicima.

Singhovi posmrtni ostaci, uz pratnju indijskih zvaničnika, bit će prevezeno u Indiju specijalnim avionom, saopćili su zvaničnici Indije i Pakistana.

Glasnogovornik indijskog Ministarstva vanjskih poslova saopćio je da “ovaj šokantan napad ukazuje na potrebu preduzimanja mjera Pakistana kako bi bili sačuvani životi Indijaca u pakistanskim zatvorima”.

‘Korak unazad’

Rahul Bedi, stručnjak za sigurnosna pitanja i dugogodišnji saradnik magazina Jane's Defence, rekao je za Al Jazeeru da je indijska Vlada tražila pomilovanje Singha, jer se mislilo da je uhapšena pogrešna osoba, nakon što je on odslužio 20 godina u zatvoru.

Bedi je rekao da smrt Singha nije dobra za inače loše odnose Indije i Pakistana.

“Smrt Sarabjita Singha bit će još jedan korak unazad za odnose ova dva nuklearna rivala”, kazao je on.

Bedi kaže da onosi Indije i Pakistana, koji su loši već 20 godina, dominiraju svim sastancima u regiji južne Azije.

Izbori u Pakistanu zakazani su za 10 dana, dok će se izbori u Indiji održati za osam do 10 mjeseci.

Bedi smatra da neće biti napretka u odnosima dviju zemalja dok ne budu izabrane dvije nove vlade.

Izvori: Al Jazeera i agencije