Sirijskoj vojsci u ofanzivi pomaže Hezbollah

Sirijska vojska, uz pomoć boraca Hezbollaha, pokrenula je do sada neviđenu ofanzivu. Sirijska vojska je, prema posljednjim informacijama, ubila najmanje 40 ljudi u Qusayru. Iz tog grada dolaze dramatični snimci i poruke i o stotinama ranjenih koji se nemaju gdje zbrinuti.

U gradu se već mjesecima, više od 40 hiljada civila nalazi u okruženju snaga režima.

Posljednje informacije sa terena govore da su snage režima već zauzela pojedina naselja.

Poziv upomoć

Al Jazeerina reporterka Nisreen el-Shamayleh iz Ammana javlja kako su pobunjenici uputili poziv upomoć, između ostalog u oružju, kako bi se pokušali snažnije suprotstaviti vojsci Bashara al-Assada koji je u jednom od rijetkih intervjua poručio da mu neće dopustiti da Siriji bilo ko diktira šta treba raditi.

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad u intervjuu argentinskoj televiziji pozdravio je američko-ruski dogovor vezan za Siriju, ali i izrazio sumnju u njegov uspjeh. Kategorično je odbio mogućnost razgovora sa naoružanom opozicijom, ukoliko ne polože oružje.

Potvrdio je da su u Siriji, kako kaže, već decenijama prisutni pripadnici Iranske nacionalne garde te borci libanskog Hezbollaha.

“Sve odluke koje se odnose na reformu u Siriji ili političko djelovanje je unutrašnje pitanje zemlje. SAD niti bilo koja druga država ne može utjecati na to. Mi smo nezavisna država i poštujemo se”, poručio je Assad u intervjuu.

O sudbini Sirije, kako veli, mogu odlučivati isključivo Sirijci:

“Već smo proveli neke reforme, a sada imamo i političku inicijativu koja uključuje dijalog. Osnova bilo kakvog djelovanja je volja sirijskog naroda, a o tome narod odlučuje na izborima.”

Centar nestabilnosti

Assad je optužio Izrael da podržava sirijsku opoziciju. Oglasio se i izraelski premijer Benjamin Natanyahu. Istakao je da njegova vlada radi sve kako bi zaštitila građane Izraela i teritorijalni integritet zemlje.

“Nema sumnje da Bliski istok prolazi kroz jedno od najosjetljivijih razdoblja u posljednjih nekoliko decenija i u centru je nestabilnosti uzrokovane porastom nasilja u Siriji. Pažljivo pratimo razvoj situacije i promjene koje se tamo dešavaju i spremni smo za svaki scenarij”, poručio je Benjamin Netanyahu.

Natanyahu nije precizirao je li vojni scenarij jedna od opcija, ali imajući u vidu udare koje je izraelska avijacija izvela početkom mjeseca u blizini Damaska, nijedan nije isključen.

Izvor: Al Jazeera