UN imenovao izaslanika za misiju u Maliju

Nove mirovne snage bit će treće po veličini mirovne snage UN-a i koštat će do 800 miliona dolara godišnje (AFP)

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon imenovao je bivšeg holandskog ministra za razvoj Gerarda Koendersa za specijalnog izaslanika UN-ove mirovne misije u Maliju.

Koenders je bio holandski ministar za razvojnu saradnju između 2007. i 2010. godine prije nego što je preuzeo čelnu ulogu u misiji UN-a u Obali Slonovače u 2011.

Prošlog je mjeseca Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno odobrilo mandat za mirovne snage koje broje 12.600 vojnika za Mali od 1. jula. Snage će podržavati francuski vojnici ukoliko bude potrebe za borbom protiv prijetnje ekstremista.

Stvaranje mirovnih snaga zavisit će, međutim, od razmatranja sigurnosne situacije na sjednici vijeća narednog mjeseca.

Preuzimanje vlasti od afričkih snaga

Francuska je, uz pomoć 2.000 vojnika iz Čada, pokrenula vojnu ofanzivu u januaru u pokušaju da protjera pobunjenike koji su iskoristili pobunu Tuarega i zauzeli su dvije trećine Malija.

Mirovne snage UN-a, poznate kao MINUSMA, preuzet će vlast od afričkih snaga koje uživaju podršku UN-a razmještenih u Maliju. Većina afričkih snaga postat će dio UN-ove misije, tvrde diplomati.

Nove mirovne snage bit će treće po veličini mirovne snage UN-a, iza onih u Kongu, Darfuru i Sudanu, i koštat će do 800 miliona dolara godišnje, tvrde zvaničnici.

Mali je svojevremeno bio smatran primjerom funkcionalne demokratije u Africi, ali je sjever zemlje bio središte prekopustinjske trgovine drogom, opljačkanim robama i zapadnim taocima. Pogranični gradovi su središta za prekosaharski šverc kokaina i hašiša.

Izvor: Agencije