Seul: Pjongjang ima 200 bacača raketa

Seul je prethodno procijenio da Pjongjang posjeduje do 94 mobilna bacača raketa (EPA)

Sjeverna Koreja ima do 200 mobilnih bacača raketa, što je dva puta više nego što je bila dosadašnja procjena Seula, prenijela je državna novinska agencija Južne Koreje.

Institut za analizu odbrane Južne Koreje izmijenio je podatke, pošto je imao uvid u dokument Pentagona, prenijela je agencija AFP, navodi Tanjug.

Specijal

Procijenjeno je da bi Pjongjang mogao imati 50 bacača za rakete srednjeg dometa i 150 za projektile kratkog dometa.

Seul je prethodno procijenio da Pjongjang posjeduje do 94 mobilna bacača raketa.

Posljednjih sedmica je vojna napetost došla do usijanja na Korejskom poluostrvu, pošto je Pjongjang prijetio napadom na Južnu Koreju i SAD, ljut zbog sankcija UN-a i zbog vojnih manevara SAD-a i Južne Koreje.

Pomorski manevri

Južna Koreja i pomorska udarna grupa SAD-a, predvođena nosačem aviona Nimitz, počele su u ponedjeljak zajedničke pomorske manevre i pored osuda Sjeverne Koreje, koja ih je nazvala “nerazumnom provokacijom” i generalnom probom za rat, prenosi Tanjug.

Pjongjang je najnovije vježbe s nosačem aviona Nimitz nazvao “velikom vojnom provokacijom”, koja će izazvati novi ciklus rastućih napetosti.

“To je nerazumna provokacija protiv nas, koja će gurnuti poluostrvo na ivicu nuklearnog rata”, navodi se u komentaru partijskog lista Sjevera, Rodong Sinmun.

Tokom pomorskih vježbi jedinice Sjeverne Koreje imale su naređenje da uzvrate udarom ukoliko “samo i jedna granata padne” u njihove teritorijalne vode, saopćila je tada komanda vojske Sjevera.

Izvor: Agencije