Pariz protiv učešća Irana na konferenciji

Rusija želi da Iran bude na konferenciji, dok se SAD snažno protivi (AP)

Francuska je izrazila protivljenje mirovnoj konferenciji o Siriji ukoliko na taj skup bude pozvan i Iran, što je nedavno zatražila Rusija, prenose agencije.

“Što se nas tiče Iran ne može da učestvuje“, rekao je glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova Philippe Lalliot.

„Ovdje se radi o regionalnoj stabilnosti i nije nam jasno kako zemlja koja je opasna po regiju može da učestvuje na mirovnoj konferenciji”, dodao je on

Još nije određen datum konferencije, za koju su generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon i ruski predsjednik Vladimir Putin rekli da treba što prije da se održi.

Zapadni lideri nisu optimisti u vezi sa eventualnim uspjehom mirovne konferencije, ali želja Rusije da Iran učestvuje usložnjava situaciju, navodi Reuters.

Ministar vanjskih poslova Rusije ranije je kazao da Iran mora sudjelovati na predloženoj konferenciji, ali da zapadne zemlje žele ograničiti listu učesnika i moguće unaprijed utjecati na ishod razgovora.

“Među nekim zapadnim kolegama postoji želja da se suzi krug učesnika i da proces krene iz vrlo male grupe zemalja u okviru koji bi unaprijed odredio pregovaračke timove, dnevni red, pa možda čak i ishod razgovora”, rekao je Sergej Lavrov.

Protivljenje SAD-a

Moskva je prošle sedmice pristala zajedno sa SAD-om organizirati međunarodnu konferenciju sličnu onoj koja je održana prošle godine, ali ovaj put s predstavnicima sirijske Vlade i opozicije.

Iran je pozdravio prijedlog i izrazio očekivanje da će biti dio procesa. Njegova želja da sudjeluje na konferenciji o Siriji održanoj u junu 2012. u organizaciji UN-a u Ženevi bila je kamen spoticanja između Moskve i Washingtona.

“Niko ne može isključiti zemlju poput Irana iz procesa zbog geopolitičkih preferencija. Iran je vrlo važan igrač. No, o tome još ne postoji dogovor”, rekao je Lavrov.

SAD je nesklon tome da Iran, snažan Assadov saveznik, učestvuje na bilo kakvim razgovorima. Zasad nije određeno mjesto održavanja konferencije, ali američki državni sekretar John Kerry govorio je o “Ženevi 2”.

UN je saopćio da je broj izbjeglica iz Sirije prešao 1,5 miliona i da je u dosadašnjim sukobima poginulo najmanje 80.000 ljudi.

Izvor: Agencije