Nigerija granatirala kampove Boko Harama

Vojnici su napali područja u rezervatu za divljač Sambisa u državi Borno, gdje je oružana grupa Boko Haram uspostavila baze (EPA)
Vojnici su napali područja u rezervatu za divljač Sambisa u državi Borno, gdje je oružana grupa Boko Haram uspostavila baze (EPA)

Zvaničnik sigurnosti u sjeveroistočnoj Nigeriji je saopćio da je vojska granatirala kampove za koje se sumnja da pripadaju pobunjenicima iz grupe Boko Haram, pri čemu je ubijena najmanje 21 osoba.

Zvaničnik je u petak rekao da su se borbe odvijale u četvrtak u rezervatu Sambisa, južno od Maidugurija, prijestolnice države Borno.

Vojnici će ostati u tom području da ga osiguraju, dodao je zvaničnik.

Zvaničnik je kazao da je nigerijska vlast ugasila mobilnu mrežu u dijelovima sjeveroistočne Nigerije, dok su istovremeno vojnici stigli na sporno područje da provedu vanredno stanje koje je uveo predsjednik Goodluck Jonathan u tri države.

Telefonski saobraćaj je uspostavljen u petak, ali je zvaničnik kazao da će telefonske veze vjerovatno biti ponovno prekinute.

Uporišta pobunjenika

Prethodno su nigerijske snage počele s napadima na uporišta Boko Harama na sjeveroistoku zemlje, kazali su zvaničnici snaga sigurnosti agenciji Reuters u trenutku dok su na terenu raspoređivani borbeni mlazni avioni i helikopteri sa teškim naoružanjem.

Vojnici su napali područja u rezervatu za divljač Sambisa u državi Borno, gdje je oružana grupa uspostavila baze, kazala su u četvrtak dva izvora koja su htjela ostati anonimna, bez davanja više detalja.

Nigerijska vojska je saopćila da su spremni početi sa zračnim napadima na borce Boko Harama u trenutku kada je nekoliko hiljada vojnika prebačeno u zabačenu regiju s ciljem da ponovo osvoje teritorij koji je zauzela grupa.

Snage od “nekoliko hiljada” vojnika, potpomognute vojnim mlaznim avionima i helikopterima s teškim naoružanjem, raspoređene su za ofanzivu u državama Borno, Yoba i Adamawa, kazao je glasnogovornik Odbrane, brigadni general Chris Olukolade.

Telefonske veze između Borna i Yobea su skoro u potpunosti prekinute u četvrtak, a 12-satni noćni policijski sat uveden je u Adamawi, nakon što je policijski sat prethodno uveden u druge dvije države.

Operacija je pokrenuta nakon što je predsjednik Goodluck Jonathan uveo vanredne mjere u sve tri države, kada je priznao da je Boko Haram “preuzeo” teritorije na sjeveroistoku i proglasio rat protiv vlasti.

Povećano vojno prisustvo je uslijedilo nakon nasilja koje je Boko Haram usmjerio protiv vlasti i kršćanskih meta na sjeveroistoku. Boko Haram želi uspostaviti islamsku državu na sjeveru Nigerije.

Reputacija vojske

Ofanzivu su s oprezom pozdravili neki u Nigeriji, ali reputacija vojske da koristi pretjeranu silu izaziva zabrinutost širom svijeta.

Grupe za zaštitu prava su kazale da se boje za sigurnost civila zbog boraca s obje strane, ali Jonathanov potez uživa raširenu podršku javnosti nakon što je tri godine pokušao smiriti pobunu bez značajnog uspjeha.

Sjedinjene Američke Države su u srijedu iskazale zabrinutost zbog pogoršanja “kruga nasilja”, te su upozorile na to da bi “oštre i brutalne” taktike ili zanemarenje ljudskih prava tokom vanrednih operacija mogli ugroziti bilateralne odnose.

Grupe za zaštitu prava su dokumentirale slučajeve zlostavljanja koje su provodile nigerijske snage, uključujući egzekucije i nasumično otvaranje vatre.

“Ako vojska nastavi s praksom da im meta budu civili, postoji rizik od masovnih zlostavljanja tokom ove ofanzive”, rekao je Eric Guttschuss iz Human Rights Watcha.

Izvor: Agencije


Povezane

Napadači oslobodili 105 zatvorenika i pritom do temelja spalili policijsku stanicu, kasarnu i nekoliko vladinih zgrada.

07 May 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO