Kongres SAD-a počeo istragu o poreskoj aferi

Steve Miller izjavio je da ne zna reći čije je zamisao bila da se konzervativne grupe izdvoje (EPA)
Steve Miller izjavio je da ne zna reći čije je zamisao bila da se konzervativne grupe izdvoje (EPA)

Smijenjeni čelnik američke Poreske uprave nije otkrio mnogo detalja parlamentarcima koji istražuju ko je odgovoran za dodatni nadzor konzervativnih grupa.

Kongres je počeo provoditi prvu od nekoliko istraga o skandalu zbog kojega je i predsjednik SAD-a Barack Obama u defanzivi, a vršitelj dužnosti šefa Poreske uprave Steve Miller izjavio je da ne zna reći čije je zamisao bila da se konzervativne grupe izdvoje i stave pod intenzivni nadzor ako traže izuzeće od poreza.

“Ne mogu vam reći nijedno ime”, rekao je Miller parlamentarnom Odboru za poreze.

Obama je u srijedu smijenio Millera koji će na dužnosti ostati do juna. On se izvinio zbog postupka Poreske uprave, ali njegovo svjedočenje neće zadovoljiti republikance koji demokrate optužuju da su ciljali svoje političke protivnike, iako Ministarstvo finansija nije pronašlo dokaze za to i tvrdi da je za skandal kriva loša uprava.

‘Izbjegavanje pitanja’

Miller poriče da su poreznici zbog ideoloških razloga ciljali konzervativne grupe i dodaje da on nije doveo Kongres u zabludu iako zastupnike nije obavijestio, a u maju 2012. je otkrio “neprikladno ponašanje” Poreske uprave u vezi s odlučivanjem o poreskom izuzimanju konzervativnih grupa.

Miller je isprva tvrdio da je jedan zaposlenik zbog toga disciplinski kažnjen, a poslije da je kažnjeno dvoje, ali niko nije imenovan.

Tokom ispitivanja republikanci su ga optužili da izbjegava pitanja. “Čujem, ne znam, ne sjećam se, ne pamtim, ne vjerujem”, rekao je republikanski zastupnik Dave Reichert iz Washingtona. “Ne znate ni ko je taj slučaj istražio, ali ipak tvrdite da je istražen”.

Željeni status izuzeća omogućuje grupi da ne objavi popis svojih donatora, a da se ipak može baviti ograničenom političkom aktivnošću. Za razliku od njih, političke kampanje moraju objaviti popis donatora.

Izvor: Agencije


Povezane

Nema smisla da se povisi porez svim Amerikancima, rekao američki predsjednik, te dodao da je spreman na kompromis.

14 Nov 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO