Abbas u Gazi nakon nacionalnog pomirenja

Abbas se u Egiptu sastao sa Mursijem (Reuters)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas boravi u trodnevnoj zvaničnoj posjeti Egiptu, gdje se sastao sa egipatskim predsjednikom Muhammedom Mursijem i razgovarao o bliskoistočnom mirovnom procesu i o procesu nacionalnog pomirenja Palestinaca.

U obraćanju egipatskim novinarima izjavio je da će nakon uspostavljanja nacionalnog pomirenja u Palestini, zajedno sa turskim premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom, posjetiti Gazu.

“Telefonom sam razgovarao sa premijerom Erdoganom. Zajedno možemo posjetiti Gazu tek nakon postizanja nacionalnog pomirenja Palestinaca“, rekao je Abbas.

Ekonomsko pomirenje

Istakavši da odbija posjete Gazi, čiji je cilj solidarnost, sve dok postoji razilaženje između Hamasa i Fataha, Abbas je kazao da takve posjete ne bi donijele korist Palestini.

Govoreći o američkom nastojanju uspostave “ekonomskog pomirenja“ između Palestine i Izraela, Abbas je istakao da je ekonomska situacija zaista loša, ali da, ipak, ne može preuzeti primat nad rješavanjem političkih problema.

“Americi smo jasno poručili da je za počinjanje mirovnog procesa neophodno izvršiti pritisak na Izrael da udovolji našim zahtjevima. Izrael nam mora vratiti naše prirodne resurse i želimo da prekine nelegalnu izgradnju jevrejskih naselja na palestinskoj teritoriji. Nemoguće je počinjanje pregovora o mirovnom procesu sve dok se tim zahtjevima ne udovolji“, poručio je Abbas.

Izvor: Agencije