SAD otkrio mailove vezane za Bengazi

Prvobitno je Bijela kuća u javnosti zastupala stanovište da je napad spontana akcija demonstranata, a ne organiziranih napadača (Reuters)

Bijela kuća objelodanila je više od 100 strana s mailovima koji pokazuju diskusiju administracije u vezi s napadom na američki Konzulat prošle godine u libijskom gradu Bengaziju, s ciljem da se otklone tenzije nastale zbog tvrdnji republikanaca da je bilo prikrivanja informacija u vezi s tim napadom.

Američki predsjednik Barack Obama bori se s optužbama republikanaca da su njegovi saradnici, zabrinuti zbog eventualne štete za njegovu reizbornu kampanju, sveli na minimum ideju da je napad bio “organizirana akcija terorista”, prenijela je agencija AFP, navodi Tanjug.

U tom napadu 11. septembra prošle godine ubijeni su američki ambasador Chris Stevens i još trojica Amerikanaca.

Prvobitno, Bijela kuća je u javnosti zastupala stanovište da je napad spontana akcija demonstranata, a ne organiziranih napadača u Libiji.

U tom dokumentu izneseni su detalji žestoke debate između visokih američkih zvaničnika u nekoliko agencija o tome kako u javnosti označiti napad i šta je uzrok napada.

Na osnovu objelodanjenih mailova zaključuje se da je CIA, a ne visoki zvaničnici Bijele kuće i State Departmenta, imala glavnu ulogu u tome da se izostave ključne informacije “o eventualnoj akciji terorista”.

Zamjenik direktora CIA-e Michael Morell je, također, uklanjao dijelove teksta koji su sadržali informacije o Al-Kaidi i naoružanim grupama u Libiji povezanim s Al-Kaidom.

Izvor: Agencije