Rusija nastavlja isporučivati oružje Siriji

Rusija poštuje međunarodne obaveze prilikom isporuke oružja Siriji i to oružje ne narušava ravnotežu snaga u regiji i ne daje prevlast sirijskim vlastima nad opozicijom, izjavio je u petak u Sočiju ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, a prenose ruski mediji.

HRW: Pronađena oprema za mučenje pritvorenika

U zgradi snaga sigurnosti u sirijskom sjevernom gradu Raqqa pronađeni su dokumenti i oprema za mučenje, dokaz da je režim Bashara al-Assada mučio pritvorenike dok je imao kontrolu nad tim gradom, saopćila je u petak organizacija Human Rights Watch (HRW).

Grupa istražitelja koja radi za HRW posjetila je Raqqu u aprilu, mjesec dana nakon što su kontrolu nad gradom preuzeli pobunjenici i pronašla je dokaze o mučenjima, prenijela je agencija AFP.

“Vidjeli smo dokumente, zatvorske ćelije, sobe za ispitivanje i opremu za mučenje u objektu vladinih snaga sigurnosti, a što se slaže sa opisima koja su nam dali bivši zatvorenici od početka pobune u Siriji”, rekao je zamjenik direktora HRW-a za Bliski Istok Nadim Houry.

HRW je zatražio od opozicionih grupa koje sada kontroliraju grad Raqqa da sačuvaju te dokaze, kako bi odgovorni bili dovedeni pred lice pravde.
 

“Ne razumijem zašto mediji pokušavaju iz toga napraviti senzaciju. Mi ne poričemo da isporučujemo Siriji oružje u skladu s potpisanim ugovorima pritom ne kršeći nikakve međunarodne sporazume niti svoje zakone koji se tiču kontrole izvoza, a koji su jedni od najstrožih u svijetu”, istaknuo je Lavrov na konferenciji za novinare nakon razgovora s generalnim sekretarom UN-a Banom Ki-moonom, prenosi Hina.

List New York Times je objavio, pozivajući se na predstavnike američkih vlasti, da je Rusija isporučila Siriji protubrodske krstareće rakete.

“Mi prije svega isporučujemo odbrambeno oružje, sisteme protuzračne obrane, a to ne narušava ravnotežu snaga u toj regiji i ne daje prevlast vlastima u borbi protiv opozicije”, istaknuo je Lavrov.

Bez datuma

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon izjavio je na konferenciji za novinare da se predložena međunarodna konferencija o Siriji treba održati što je prije moguće, ali da datum još nije dogovoren.

“Ne smijemo izgubiti zamah”, rekao je Ban o američko-ruskom prijedlogu za okupljanje sirijske vlade i predstavnika opozicije na mirovnoj konferenciji.

Ministar vanjskih poslova Rusije kazao je da Iran mora sudjelovati na predloženoj međunarodnoj konferenciji o ratu u Siriji, ali da zapadne zemlje žele ograničiti listu učesnika i moguće unaprijed utjecati na ishod razgovora.

“Među nekim zapadnim kolegama postoji želja da se suzi krug učesnika i da proces krene iz vrlo male grupe zemalja u okviru koji bi unaprijed odredio pregovaračke timove, dnevni red, pa možda čak i ishod razgovora”, rekao je Sergej Lavrov.

Moskva je prošle sedmice pristala zajedno sa SAD-om organizirati međunarodnu konferenciju sličnu onoj koja je održana prošle godine, ali ovaj put s predstavnicima sirijske Vlade i opozicije.

Želje Irana

Iran je pozdravio prijedlog i izrazio očekivanje da će biti dio procesa. Njegova želja da sudjeluje na konferenciji o Siriji održanoj u junu 2012. u organizaciji UN-a u Ženevi bila je kamen spoticanja između Moskve i Washingtona.

“Niko ne može isključiti zemlju poput Irana iz procesa zbog geopolitičkih preferencija. Iran je vrlo važan igrač. No, o tome još ne postoji dogovor”, rekao je Lavrov.

SAD je nesklon tome da Iran, snažan Assadov saveznik, učestvuje na bilo kakvim razgovorima. Zasad nije određeno mjesto održavanja konferencije, ali američki državni sekretar John Kerry govorio je o “Ženevi 2”.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon sastaje se u petak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u njegovoj rezidenciji u Sočiju, saopćio je Kremlj, dok su zaredali diplomatski kontakti radi rješavanja sirijske krize.

Taj će se susret održati “u okviru radne posjete UN-ovog generalnog sekretara Rusiji od 16. do 19. maja”.

Ban je u razgovoru za ruski dnevnik Komersant rekao da će na dnevnom redu njegovog susreta s ruskim čelnicima biti teme koje izazivaju “zabrinutost obje strane, među kojima je i stanje u Siriji”.

Hemijsko oružje

UN je u srijedu osudio “eskalaciju” napada sirijskih vlasti u neobvezujućoj rezoluciji simbolične važnosti, kojoj se usprotivila Rusija.

Ruski izaslanik u UN-u Aleksandar Pankin rekao je da je ta rezolucija “pristrana” i da će ugroziti američko-ruske napore da se organizira međunarodna konferencija o Siriji.

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u četvrtak kako zadržava pravo na različite diplomatske i vojne opcije, ako dobije pouzdane dokaze da je Vlada sirijskog predsjednika upotrijebila hemijsko oružje u ratu s pobunjenicima.

Obama je na zajedničkoj konferenciji za novinare s turskim premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom rekao da postoje neki dokazi o upotrebi hemijskog oružja u Siriji i istakao kako je važno dobiti “preciznije informacije”, koje bi to potvrdile prije nego odluči koji odgovor upotrijebiti.

Porast broja izbjeglica

Broj sirijskih izbjeglica premašio je milion i po, saopćio je u petak Visoki komesarijat UN-a za izbjeglice (UNHCR).

“Činjenica da ima više od 1,5 milion registriranih izbjeglica ili onih koji imaju zakazane sastanke sa UNHCR-om znači, na žalost, da je stvaran broj daleko veći”, navodi se u saopćenju, prenijela je agencija Reuters.

“Izbjeglice su nam rekle da je intenziviranje borbi i promjena kontrole nad gradovima i selima, posebno u konfliktnim područjima, rezultiralo da sve više civila odlučuje da ode”, saopćio je UNHCR.

Izvor: Agencije