Oteti vojnici i policajci na Sinaju

Naoružani neidentificirani ljudi oteli su u četvrtak trojicu egipatskih policajaca i četvoricu vojnika na Sinaju, izjavili su egipatski zvaničnici sigurnosnih službi.

Vojnici su minibusom krenuli u Kairo, kad je njihovo vozilo zaustavljeno na jednom kontrolnom punktu u regiji Al-Wadi al-Akhdar na sjeveru poluotoka Sinaja, naveo je isti izvor.

Egipatski predsjednik Mohamed Mursi sazvao je sastanak s ministrima odbrane i unutrašnjih poslova, javila je zvanična agencija MENA.

Trojica zarobljenih policajaca pripadaju Centralnim sigurnosnim snagama, tijelu Ministarstva unutrašnjih poslova, koje se angažira za gušenje demonstracija.

Četvorica vojnika pripadaju oružanim snagama. Dvije grupe su putovale u dva minibusa, prenosi agencija Fena.

“Otmičari još nisu iznijeli svoj zahtjev”, izjavio je jedan zvaničnik sigurnosnih službi.

Lideri beduina

Lideri lokalnih beduina pozvani su da posreduju između vlasti i otmičara. Prema beduinskim izvorima, vjeruje se da otmičari žele oslobađanje nekoliko zatvorenika.

Egipatska Vlada pokušava uspostaviti kontrolu na Sinaju od 2011. godine, kada je sa vlasti svrgnut predsjednik Hosni Mubarak.

Naoružane grupacije, koje su uglavnom stacionirane na Sjevernom Sinaju, iskoristile su nastali sigurnosni vakuum za prekogranične napade u Izrael i unutar Egipta.

Sinajski otmičari su obično beduini koji žele da razmjene taoce za pripadnike svojih plemena koji se nalaze u egipatskim zatvorima.

Izvor: Agencije