Konačni rezultati potvrdili pobjedu Sharifa

Da bi stekao potrebnu većinu od 137 mjesta, Sharifu će biti potrebna samo sigurna podrška nekolicine nezavisnih istomišljenika, prenio je Reuters (AP)

Partija bivšeg pakistanskog premijera Nawaza Sharifa osvojila je dovoljno poslaničkih mjesta na izborima održanim u subotu, tako da Sharif, koji je time postao premijer treći put zaredom, neće morati formirati koaliciju sa drugim velikim strankama da bi proveo prijeko potrebne reforme, prenosi Tanjug.

Kako pokazuju konačni rezultati parlamentarnih izbora koji su objavljeni u četvrtak, Sharifova partija desnog centra Pakistanska muslimanska liga – Nawaz osvojila je 124 od ukupno 272 mjesta, a protivnička Narodna partija Pakistana svega 31 u prvom demokratskom prepuštanju vlasti otkako je ova zemlja stekla nezavisnost 1947. godine.

Kako bi stekao potrebnu većinu od 137 mjesta, Sharifu će biti potrebna samo sigurna podrška nekolicine nezavisnih istomišljenika, prenio je Reuters.

Odlazeća Narodna partija Pakistana, formirana poslije prethodnih izbora održanih 2008. godine, suočavala se sa stalnim prijetnjama napuštanjem njenih redova kada bi se našla pred nepopularnim odlukama, zbog čega je dijelom i pretrpjela težak izborni poraz.

Partija Tehreek-e-Insaf, na čelu sa bivšim igračem kriketa Imranom Khanom, popela se, međutim, na treće mjesto po snazi, osvojivši 27 mjesta, čime je postala treća najveća stranka u zemlji.

Najuspješniji izbori

Ponovno prebrojavanje glasova ili ponovno glasanje bit će organizirano u 11 izbornih okruga u kojima postoje optužbe za lažiranje glasova ili remećenje reda i mira, kao i u kojima je došlo do smrti kandidata, saopćila je Izborna komisija, ocijenivši da su ovo bili najuspješniji izbori u historiji zemlje.

“Ovi izbori su bili najtransparetniji i najbolji”, ocijenio je u četvrtak zamjenik direktora Izborne komisije Khurshid Alam, navodeći da je poslije izbora 2008. godine uloženo 300 žalbi, a ovoga puta samo 53.

Nova vlada će imati pune ruke problema, od hroničnih nestašica struje, preko ekonomije na ivici kraha i talibanske pobune do izgradnje odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama i davnašnjim protivnikom Indijom.

“U vrhu izazova su vanjska podrška sprečavanju krize bilansa plaćanja, provođenje teških strukturalnih reformi i uravnotežavanje diplomatskih odnosa sa SAD-om”, ocjenjuje Investitorska služba bonitetske agencije Moody's.

Prema ocjeni Moody'sa, nova pakistanska Vlada će naslijediti posljedice opće inertne politike, a neizvjesno je da li će usvojiti politiku koja će pomoći da se potkrijepi slaba pozicija kad je riječ o vanjskim plaćanjima i da se provedu reforme koje bi podstakle privredni rast.

Ova agencija podsjeća na to da prethodna civilna Vlada, koja je odslužila pun mandat, nije bila kadra uhvatiti se u koštac sa istim tim izazovima.

Izvor: Agencije