Kaesong žrtva neslaganja dvije Koreje

Seul je posljednje radnike iz industrijske zone povukao početkom maja (Getty Images)
Seul je posljednje radnike iz industrijske zone povukao početkom maja (Getty Images)

Južna Koreja je u četvrtak izrazila žaljenje zbog toga što je Sjeverna Koreja odbacila ponudu za razgovorima o prebacivanju robe i sirovina iz zajedničkog industrijskog kompleksa, koji je zatvoren prošlog mjeseca zbog povećanih vojnih napetosti.

“To je za žaljenje”, rekao je predstavnik Ministarstva za ujedinjenje Kim Hyung-seok, ponovo pozivajući Pjongjang da pregovara o imovini južnokorejskih firmi koje su bile prinuđene povući se iz zone Kaesong, deset kilometara unutar Sjeverne Koreje.

Na zahtjev predsjednice Park Geun-hye, Ministarstvo za ujedinjenje formalno je predložilo razgovore u pograničnom mjestu Panmunjom u demilitariziranoj zoni koja dijeli Korejski poluotok.

‘Lukavi trik’

Međutim, Sjeverna Koreja je odbacila razgovore u srijedu, nazivajući ponudu “lukavim trikom” da se prebaci krivica za obustavljanje operacija u Kaesongu na Pjongjang, prenio je AFP.

Osnovana 2004. kao rijedak simbol međukorejske saradnje, zona Kaesong je postala najveća žrtva dvomjesečnih vojnih tenzija, do kojih je došlo poslije nukelarne probe Sjeverne Koreje u februaru.

Rad u zoni Kaesong obustavljen je od početka aprila, kada je Pjongjang prvo zabranio ulaz radnika i menadžera s Juga u zonu, a zatim i povlačenjem 53.000 sjeverokorejskih radnika iz fabrika u zoni 9. aprila. Seul je povukao svoje posljednje građane iz zone prije 13 dana.

Prilikom odlaska iz zone zaposleni iz 123 južnokorejske firme su ponijeli gotove proizvode u automobilima, ali im je na Sjeveru ostalo još dosta robe i sirovina.

Specijal

Predsjednica Park je od Ministarstva za ujedinjenje tražila da Sjeveru predloži razgovore, kako bi firme mogle smanjiti gubitke i uzeti gotove proizvode i sirovine iz Kaesonga što je prije moguće.

‘Prestati sa provokacijama’

Nijedna od dvije Koreje kompleks nije zvanično proglasila zatvorenim, a Seul je ispražnjeni kompleks nastavio snabdijevati minimalnim količinama struje.

Pjongjang je poručio da bi za nastavljanje rada kompleksa Seul morao prestati sa svim “neprijateljskim djelovanjima i vojnim provokacijama”, uključujući zajedničke vojne vježbe koje izvodi sa vojskom SAD-a.

Posljednja grupa od sedam eksperata vratila se u Seul 3. maja, nakon što je Jug poslao vozilo u kome je bilo 13 miliona dolara u kešu, kako bi se pokrile neplaćene plate sjeverokorejskim radnicima i takse za firme.

U srijedu je predsjednica Park rekla da Sjever ima obavezu vratiti imovinu južnokoreskih kompanija, pošto su sve dugovane naknade plaćene.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO